Judeţul Suceava, pe locul 9 în ţară la numărul de persoane cu dizabilităţi

>În judeţ sunt înregistrate 23.194 de persoane cu nevoi speciale, pe primele poziţii fiind municipiul Bucureşti şi judeţele Prahova, Argeş, Iaşi, Cluj, Timiş, Vâlcea şi Olt

 Judeţul Suceava se situează între primele zece judeţe din ţară în ceea ce priveşte numărul persoanelor cu dizabilităţi. Conform unei analize a Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), în ultimul trimestru al anului 2019, la nivel naţional, în evidenţă erau, în total, 839.632 de persoane cu dizabilităţi.

Numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistrează în municipiul Bucureşti, respectiv 70.107, urmat fiind de judeţul Prahova, cu 37.633. Se înscriu, mai apoi, în ordine descrescătoare, judeţele Argeş, cu 32.361 de persoane cu handicap, Iaşi (28.224), Cluj (28.075), Timiş (26.556), Vâlcea (26.481) şi Olt (26.160). Cel mai mic număr de persoane cu nevoi speciale este înregistrat în judeţul Covasna, respectiv 6.273.

Judeţul Suceava se află pe locul al IX-lea în acest clasament, cu 23.194 de persoane cu dizabilităţi. Cu un total de 124.534 de persoane cu dizabilităţi, regiunea de dezvoltare nord-est, din care fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Neamţ, este pe locul al doilea în ţară din acest punct de vedere, după regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

În ţară, în trimestrul al patrulea al anului 2019, femeile reprezentau 53,1% din totalul persoanelor cu dizabilităţi, persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani deţinând 75% din numărul persoanelor adulte cu dizabilităţi.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), la nivel naţional funcţionează 502 de instituţii publice de asistenţă socială destinate acestei din urmă categorii, dintre care 442 rezidenţiale şi 60 nerezidenţiale. Aproximativ două treimi din instituţiile publice rezidenţiale sunt centre de îngrijire şi asistenţă (28,05%) şi locuinţe protejate (32,35%).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: