Judecătoria Suceava a dispus începerea procesului în care Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri este acuzată de ucidere din culpă

 Judecătoria Suceava a respins, miercurea trecută, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile invocate de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) Suceava cu privire la urmărirea penală şi la legalitatea rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Potrivit deciziei de miercuri, Judecătoria Suceava constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, precum şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul şi dispune începerea judecăţii privindu-l pe Valentin Andrei Hanganu pentru ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava pentru ucidere din culpă.

Decizia Judecătoriei Suceava putea fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.

Procurorii susţin că DJDP Suceava nu a realizat semnalizarea corespunzătoare a zonei respective şi că nu a tăiat un arbore de pe marginea drumului, în care a intrat maşina.

Reamintim că fapta pentru care DJDP Suceava a fost citată iniţial în calitate de suspect, iar ulterior în calitatea de inculpat, s-a întâmplat în anul 2015, pe drumul judeţean DJ 290 km 9+870 între localităţile Băneşti şi Hancea. Atunci a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autoturism condus de Hanganu Valentin Andrei, în stare avansată de ebrietate, accident în urma căruia a rezultat decesul unei persoane, pasager în autoturism, şi vătămarea altor trei persoane, de asemenea pasageri în autoturism.

În cadrul dosarului penal s-a efectuat o expertiză tehnică de specialitate prin care s-a concluzionat că lipsa semnalizării pe respectivul sector de drum a fost cauza predominantă în producerea accidentului, fapt pentru care DJDP Suceava a dobândind calitatea de inculpat pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Consiliul Judeţean Suceava a votat să angajeze „Cabinetul de avocaţi Tudor” din Suceava pentru asigurarea apărării având în vedere caracterul penal al cauzei, complexitatea şi gradul de dificultate al actelor/probelor ce trebuie administrate în dosarul penal şi ţinând cont de consecinţele grave pe care le poate avea asupra patrimoniului instituţiei o eventuală soluţie a instanţei de judecată de obligare la acordarea de despăgubiri materiale şi morale.

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă pentru că nu a luat măsurile corespunzătoare în sensul montării indicatoarelor de avertizare a participanţilor la trafic cu privire la existenţa unei curbe deosebit de periculoasă şi de restricţionare a vitezei pe sectorul de drum de pe drumul judeţean DJ290 între localităţile Fântânele – Vereşti.

Totodată, DJDP Suceava a fost acuzată că nu a îndepărtat arborele situat la limita drumului, în dreptul curbei deosebit de periculoase, arbore ce a prezentat şi prezintă în continuare un pericol potenţial pentru participanţii la trafic.

Procurorii suceveni susţin că singura posibilitate de evitare a accidentului era ca şoferul să fi condus autoturismul marca Volkswagen Polo cu viteza de maxim 60 km/h, dar că în momentul producerii accidentului nu exista o astfel de restricţionare a vitezei şi nu era plasat un indicator vertical care să atenţioneze participanţii la trafic că există o curbă deosebit de periculoasă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: