Inflaţie de partide noi

Cum se apropie alegerile locale şi parlamentare, cum se iscă o vânzoleală caraghioasă între politicieni rataţi, dar pofticioşi de partide noi, de putere politică şi de mărire peste noapte. Numai că succesul şi viabilitatea formaţiunilor politice noi vin cu două condiţii distincte: 1. existenţa unei (unor) mari şi notorii personalităţi, 2. degajarea unor puternice dorinţe, idealuri şi energii populare înspre alcătuirea unei formaţiuni politice care să le reprezinte. Orice altceva e pierdere de vreme şi bani. Numai că poftele sunt mai mari decât posibilităţile.

Frustraţi că nu-i mai bagă nimeni în seamă după ce au rămas liberi de contract cu patronii Liviu Dragnea şi Vasilica-Viorica Dăncilă, Ilan Laufer şi Alex Coita s-au apucat să-şi croiască un partid propriu, Platforma Social-Liberală, la o literă distanţă de PSD, ţinta fiind „dublarea veniturilor populaţiei“. Aşa că au luat-o la picior pe meleag carpatin, le dă o mână de ajutor şi Mircea Diaconu, să înscrie poporul în propria mişcare, că doar „tot românul“ îşi doreşte dublarea veniturilor, iar proiectul lor social-liberal, în care încap absolut toate ideologiile şi doctrinele politice existente până acum, e numai bun pentru fraieri. Tendinţa e clară: se reeditează făcătura politică a lui Ion Iliescu, FSN, care a preluat ideea Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste a lui Ceauşescu „un partid (unic) avem şi-o ţară“, tocmai spre a face loc tuturor orientărilor politice, tuturor partidelor nou înfiinţate şi nucleelor politice mai vechi, tuturor tendinţelor socio-profesionale…

Consilierii de doi bani şi pescuitorii în ape tulburi spun că atunci când te arde la degete (şi la buzunar!) să devii mare lider politic nu ai altceva de făcut decât să te aşezi în fruntea unei mari mulţimi de cetăţeni revoltaţi şi să te dai reprezentantul acesteia. Aşadar, existau pohtitorii la poziţia Fratelui mai mare, însă era nevoie şi de o mulţime în fruntea căreia să se pună şi care să se îngrămădească apoi în partidul lor. „Dublu gândit“! Aşa că s-au apucat s-o strângă. (Nu înţeleg prin ce concurs de asociaţii şi sinapse mi-a apărut în minte Orwell, cu al său etern 1984).

Ei, bine, noua formaţiune urmăreşte un dublu scop: să reînvie în curtea proprie corpul muribund al unui PSD care şi-a şters social-democraţia din panoplia ideologică şi acum se cramponează în jurul unor lideri dragnişti compromişi cu totul, pe de o parte, iar pe de alta să mai culeagă niscaiva muşterii dintre aceia rămaşi mofluzi pe dinafară. Să mai observăm că stratagema a mai fost aplicată cu oarece ştaif şi succes de Petre Roman, Teodor Meleşcanu şi Victor Ponta, dar au rămas doar cu speranţa Valeriu Zgonea, Mircea Geoană, Marian Vanghelie…

Ilan Laufer, Alex Coita şi Mircea Diaconu nu sunt singurii plăsmuitori de noi partide. Iată-l pe Nicuşor Dan, a cărui traiectorie am urmărit-o cu atenţie încă de la început, fiindcă mi se părea că are bastonul de mareşal în rucsac, eternul candidat la primăria municipiului Bucureşti, cel ce a mai creat împreună cu foşti colegi de suferinţă Uniunea Salvaţi Bucureştii, devenit ulterior USR, partid cu care nu a ştiut ce să facă el singur, fiindcă nu i-a dat mâna să rămână fără perspectiva candidaturii, deci iată-l pe Nicuşor Dan moşind de această dată tot o uniune, cică Uniunea Forţelor Locale, pornită cu un an în urmă. Căci în România dacă nu eşti lider de partid, nu eşti nimic.

Ce vrea să facă el cu noul partid? Să ajungă primar al Capitalei ca apoi drumurile să-i fie deschise spre orizontul cel mai larg. Nu spun care. În consecinţă, nici o alianţă cu actualele partide USR, PNL, PMP… nu este bună dacă nu-i susţine neapărat candidatura lui Nicuşor Dan la locale. Or politica în zilele noastre nu mai este o ambiţie personală, aşa cum crede el, ci o opţiune de grup democratic asumată, cu cât mai mare, cu atât mai bine.

Şi apoi nu înţeleg şi pace de ce respectivii nu se înscriu în unul din partidele existente şi să contribuie la buna guvernare a patriei. Este evident că în acest caz ar fi trebuit s-o ia de jos, de la bază, de la lipit afişe şi propagandă pe uliţe prăfoase, or ei vor mintenaş în fruntea frunţii, făcători de legi pentru fraierii de noi şi croitori de pâine pentru ei înşişi. Mai schimbaţi, domnilor, că ne-am cam plictisit!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: