Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că românii au ocupat partea de nord a Bucovinei în 1918. Declaraţia a fost făcută în cadrul discursului oficial ţinut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, sărbătorită în statul vecin în data de 22 ianuarie, susţine Infoprut.ro.

Discursul a fost postat pe pagina de Youtube a lui Volodimir Zelenski. Astfel, cu referire la evenimentele istorice din 1918-1919, acesta declară că „În scurt timp, Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolşevicilor, o bună parte din teritoriile Galiţiei au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei” (min. 1.05-1.15).

Filmuleţul a adunat pe Youtube mai multe dislikeuri, iar, ulterior, secţiunea de comentarii a fost închisă.

Infoprut.ro precizează că Ziua Unităţii şi Libertăţii Ucrainei este marcată anual la 22 ianuarie, deoarece în 1919, în această zi, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.

„Ţinem să menţionăm faptul că Bucovina a proclamat Unirea cu Regatul României în data de 28 noiembrie 1918.

Ulterior, însă, în urma ultimatumului sovietic din 26 iunie 1940, atât Basarabia, cât şi nordul Bucovinei au fost anexate de URSS. Aceasta a fost posibil în baza Protocolului adiţional secret al Pactului de neagresiune dintre URSS şi Germania (23 august 1939), cunoscut şi ca Pactul Ribbentrop – Molotov, prin care Stalin şi Hitler şi-au împărţit teritorii în Estul Europei.

Ulterior, nordul Bucovinei a fost încadrat în componenţa Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Până atunci, Bucovina niciodată nu a făcut parte din Ucraina” atrage atenţia Infoprut.ro.

„O greşeală de traducere”

  Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti Oleksandr Bankov a susţinut că afirmaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit căreia România a ocupat Bucovina de Nord în 1918, a fost o greşeală de traducere din limba ucraineană în cea engleză, pe pagina oficială a Preşedinţiei Ucrainei. Potrivit comunicatului său, „e de înţeles că puţini oameni în România au văzut declaraţia preşedintelui ucrainean în original, adică în limba ucraineană, mulţi au luat traducerea în engleză, unde fraza originală («Bucovina de Nord a fost luată de români») a fost tradusă ca «Northern Bucovina was occupied by Romanians». Sigur, este vorba de traducerea oficială, dar care, totuşi, rămâne doar o traducere şi nu schimbă textul original. Cei care vor, pot verifica uşor filmarea originală”. Despre «ocupaţie» ca termen juridic se poate vorbi când preluarea cu forţa a controlului asupra unor teritorii se face în defavoarea statului care îşi exercită suveranitatea pe acest teritoriu. Contextul istoric la finalul anului 1918 (…) a creat situaţia când aceste provincii istorice nu mai aveau suveranitatea recunoscută internaţional, deci preluarea lor de alte state vecine nu poate fi considerată «ocupaţia», se mai precizează în comunicat.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Ecaterina_a_3,14-a says:

  In primul rând,felicitări binemeritate de ziarul dvs. – este,cred,singurul din medaliata/decorata Bukowina care pomenește de ofensa adusă Romaniei precum și românilor prin imbecila postare ( se crede Trump,ce mai….),ceea ce face posibil să i se și răspundă corespunzător,deoarece avem tot dreptul! Pozitiv este și faptul că MAE a luat atitudine,in termeni diplomatici li s-a amintit,cel mai probabil,o anume butadă care circula printre diplomații care puneau Europa la cale la conferința de pace de la Paris,români,inclusiv ,care susțineau dreptul incotestabil al României asupra Bucovinei,o bucată din teritoriul național,din Moldova istorica,mai exact,ruptă și facută cadou austriecilor…
  Deci,față de insolența unei delegații ukraineano-rutene care susținea exact ce susține și președintele-comediant al Ukrainei,de insistența căzăcească anacronică,diplomații se întrebau ,cât să audă și cazacii – pe cine anume reprezintă ei ,ce teritoriu,ce nație,ce tradiție istorică…
  Cum ce? Reprezintă camerele lor de hotel!
  Mai pe scurt,iată mai jos o hartă pe care dvs. o veți înțelege,chiar dacă este inscripționată în caractere chirilice,de către ei înșiși sau de către rubedenii de-ale lor…
  Veti putea aprecia singuri cum a fost „confecționată” Ukraina,de către cine,când și,desigur,pe cine reprezentau delegații la tratativele de pace de după primul război mondial,adică camerele lor de hotel…
  Acuma,când creatorii lor cei mai importanți s-au supărat și le-au luat inapoi Crimeea,poate că este bine să spunem și noi,cei care nu avem obligații individuale rezultând din tratatele internaționale (care,indiscutabil,trebuie respectate de către state!),deci să ne întrebăm următoarele:Crimeea a fost atribuită Ukrainei printr-o hotărâre a Biroului Politic al CC al PCUS,în 1954… Teritoriul,un adevărat portavion nescufundabil,a fost cucerit de Rusia în secolul al XVIII-lea de la tătari,prima și cea mai importantă consecință pentru noi fiind aceea că incursiunile tătărăști,devastatoare,au incetat. Pentru Rusia ,Crimeea este și un avanpost la Marea Neagră,una dintre condițiile care au permis erijarea sa într-o putere europeană,cealaltă fiind accesul său,ușor de observat,la Dunăre,controlul gurilor Dunării…
  Pe scurt,in timp ce noi tot facem concesii și ne prefacem că nu știm,întrebarea este:
  Oare este dreptul internațional public ținut ( în sensul de obligat) să să respecte,să conserve,să restaureze stările de fapt ce au rezultat dintr-o hotărâre a Biroului Politic al CC al PCUS? Al cărui prim-secretar era un oarecare Hrușciov,ukrainean?
  Iată imaginea:
  http://prntscr.com/qu3bm9

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: