Cătălin Nechifor (Pro România):

Eventuala demitere a Guvernului la moţiunea pe angajarea răspunderii se poate face doar cu voturile parlamentarilor PNL care nu şi-l mai doresc pe Ludovic Orban nici premier şi nici preşedinte de partid

> Alegeri anticipate se pot organiza cel mai devreme în luna iulie, consideră deputatul Pro România

 Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava Pro România, Cătălin Nechifor, a explicat joi, într-o conferinţă de presă, că situaţia actuală legată de organizarea alegerilor locale şi eventual a alegerilor parlamentare anticipate este una dăunătoare pentru democraţie, întrucât reprezintă un haos întreţinut pentru ca populaţia să nu fie foarte conectată la situaţia politică.

„În mod normal, în luna mai ar trebui să fie alegeri locale. Sunt mai puţin de 4 luni şi noi nu ştim cum vor fi organizate aceste alegeri, dacă vor fi aleşi primarii în două tururi, dacă vor fi alegeri anticipate sau dacă preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi direct sau indirect” a spus Nechifor.

El crede că PNL în colaborare cu PSD au ca scop să nu se ştie ce se întâmplă în ţară, să fie lipsă de predictibilitate, în ideea de a-şi potenţa ei forţa politică, respectiv candidaţii pentru aleşi locali, primari, consilieri locali, consilieri judeţeni, ulterior parlamentari.

„Nu este permis ca în România să nu ştim cu 4 luni înainte de alegeri cum se organizează acestea. E prima dată după 1990 o asemenea situaţie total dăunătoare pentru democraţie” a spus deputatul sucevean.

El a arătat că cetăţenii au dreptul, o dată la 4 ani, să voteze, să încerce să facă o schimbare, să fie parte a unui sistem politic fără să fie neapărat angajat politic şi a cerut guvernului condus de Ludovic Orban să nu mai încurce lucrurile.

„Tocmai guvernul, care trebuie să pună de acord legislaţia cu voinţa populaţiei, este cel care încurcă foarte mult” a spus liderul Pro România.

El se întreabă cine l-a oprit pe Ludovic Orban să-şi angajeze răspunderea pe legea alegerilor locale încă din luna noiembrie, sau să emită o ordonanţă de urgenţă în acest sens, pentru că era un parcurs democratic acceptabil.

Liderul Pro România a mai spus că legea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea are patru pagini de amendamente depuse, pentru că iniţiatorii nu au luat în vedere toate problemele care trebuie incluse.

Nechifor a analizat şi scenariile care se pot derula în perioada următoare.

Astfel, dacă la angajarea răspunderii Guvernului se va depune moţiune de cenzură care nu va trece, legea va fi considerată adoptată, dar că PSD şi UDMR vor contesta la Curtea Constituţională şi că este posibil ca abia la sfârşitul lunii februarie să se ştie care este legea în baza căreia se fac alegerile.

Dacă va trece moţiunea de cenzură, atunci guvernul va fi demis şi legea nu va fi adoptată.

El a spus că dacă moţiunea trece, va trece cu voturile PNL şi se va intra pe procedura de dizolvare a Parlamentului, plan dorit de preşedintele Klaus Iohannis.

„Voturile din PNL vor fi de la acea aripă liberală care nu şi-l mai doreşte pe Ludovic Orban nici premier şi nici preşedinte de partid, iar atunci se deschide calea unui premier desemnat precum Rareş Bodgan, care va prelua şi partidul” a spus Nechifor.

Deputatul Pro România a arătat că după data de 4 februarie, în care guvernul ar fi demis, se intră în termenul precis de 60 de zile în care trebuie învestit un nou guvern, iar dacă nu se va întâmpla aceasta după ce cel puţin două încercări au eşuat, preşedintele poate dizolva Parlamentul.

În aceste condiţii, abia ulterior se poate începe procedura pentru alegeri parlamentare, care ar putea fi organizate în termen de 90 de zile, adică în iulie, la o lună după alegerile locale.

„Asta înseamnă o totală aiureală la guvernare, un haos creat deliberat, o neputinţă a înţelegerii fenomenului de guvernare pentru că nu mai au obişnuinţa guvernării, pentru că de şapte ani au stat pe tuşă” a spus Nechifor

El a remarcat că se vede – după 3 luni de guvernare liberală – că numărul gafelor este mai mare decât în perioada Guvernului PSD cu Andruşca şi Dăncilă.

„Nu se doreşte nimic nou, ci doar schimbarea din roşu în galben şi de polaritate politică, de la PSD la PNL. PNL doreşte să devină noul PSD, poate mai rău, poate că mai dictatorial, poate că mai dispus la a călca totul în picioare. Iar ceea ce facem noi, Pro România, este să stopăm acest lucru şi să asigurăm acel echilibru politic atât de necesar într-o democraţie foarte stabilă” a conchis Cătălin Nechifor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: