Seară eminesciană la Iaslovăţ

M-am mirat foarte mult atunci când domnul Nicolae Cotoară, directorul Căminului Cultural din comuna Iaslovăţ, preşedinte al filialei locale a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB), m-a invitat, în după-amiaza zilei de 16 ianuarie, să particip la sărbătorirea  lui… Eminescu. M-a lămurit pe loc că Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale s-au sărbătorit la şcoală în aceeaşi zi, iar acum se organizează această manifestare şi pentru cetăţenii din comună.

În cocheta sală a bibliotecii comunale, amenajată de sărbătoare, au luat  loc  spectatorii: cadre didactice, alţi cetăţeni ai comunei, elevi, dar şi conducerea comunei şi primarul din… Burla împreună cu soţia. Bineînţeles că nu lipseau preoţii comunei. Am remarcat şi prezenţa a doi instrumentişti, care-şi mângâiau instrumentele, aşteptând să evolueze.

Manifestarea a fost deschisă de directorul căminului cultural, care a salutat spectatorii, mulţumindu-le că-n faptul serii au lăsat toate treburile gospodăriei şi au venit să mai asculte câteva lucruri despre marele Eminescu şi nu numai. A precizat că sărbătorirea aniversării Poetului se face concomitent cu „Ziua Culturii Naţionale”.

Domnul Dumitru Cozminiuc, proprietarul unui muzeu din sat, a făcut o succintă prezentare a vieţii şi activităţii literare a Poetului. Oprindu-se asupra tematicii poeziilor sale, ne-a încântat şi cu câteva strofe din poeziile celui omagiat. Am apreciat, în mod deosebit, cunoştinţele sale despre Poet, multitudinea poeziilor pe care le-a menţionat, dar şi talentul acestuia în recitarea poeziilor.

Colonelul (r.) Mihai Mişcanu, locuitor al satului, a dezvoltat problema morţii lui Mihai Eminescu, aprecierea societăţii, a conducătorilor ţării şi, în general, a contemporanilor despre Eminescu  şi opera sa. A relatat întâlnirea avută cu acad. Dimitrie Vatamaniuc, de la care a avut fericirea să afle multe informaţii despre Eminescu şi opera sa. A conchis: „În Eminescu trebuie să vedem un român desăvârşit”. Poate că stimulat de recitările domnului Cozminiuc, ne-a delectat, la rândul său, cu câteva strofe, făcând foarte meşteşugit trecerea de la o poezie la alta.

Doamna Luminiţa Cotoară, directorul şcolii, a recitat „Doina” lui Eminescu. A prezentat-o într-o interpretare dramatică, consider că exact cum şi-a propus Poetul. Şi când te gândeşti că nu este profesoară de limba şi literatura română!

Au urmat în program câţiva elevi care-au recitat: „Departe sunt de tine” (Emilia Magdici),  un fragment din „Scrisoarea a III-a” (Gabriela Cotoară,); „Freamăt de codru” (Ioana Ilincăi);. Iar cuplul Ilincăi Petru (chitară) şi elevul Vlăduţ Barbir (vioară) ne-au încântat cu poezia „Pe lângă plopii fără soţ” pusă pe note muzicale. De fapt, acest cuplu a mai intervenit de câteva ori, pe parcursul manifestării, delectându-ne şi cu alte poezii aparţinând Poetului, puse pe note muzicale, ca: „Mai am un singur dor”, „Rugăciune, „Sara pe deal” şi cântecul „Eminescu”, interpretat de soţii Aldea Teodorovici, pus pe note, scris pe versurile lui Grigore Vieru.

Primarul Ion Cotoară s-a dovedit un bun amfitrion. Doamna Viorica Şorea, consilier local, a rămas încântată de atmosfera în care s-a desfăşurat această manifestare de suflet.  Şi, ca o elevă eminentă, a recitat poezia „Vreme trece, vreme vine…”. Viorel Pintiliuc, primarul comunei Burla, a caracterizat manifestarea ca fiind: „Seară frumoasă, cu parfum de Eminescu”. A arătat că şi la Burla are un sprijin deosebit în cadrele didactice, care susţin comuna prin activităţi culturale foarte frumoase.

A urmat o nouă rundă de recitări: „Lacul” (Amalia Prichici), „De vorbit mă fac că n-aud” (Anamaria Barfă), „Somnoroase păsărele” (Maria Cocervan), „După ce atâta vreme” (Teodora Cotoară), „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” (Gabriela Solovăstru). Ne-a uimit, pur şi simplu, elevul Viorel Ilincăi din clasa a III-a, care-a recitat „Ce te legeni…”.

Preotul-paroh Ioan-Eugen Ailincăi a mulţumit directorului şi tuturor cadrelor didactice pentru frumoasa seară închinată celor două evenimente. De menţionat că preotul a susţinut tandemul cântăreţ, unde la chitară era chiar fiu lui, profesor la o şcoală din Suceava. Printre altele, a arătat că a vizitat la Cernăuţi Casa „Aron Pumnul” şi a rămas profund impresio-nat negativ de stadiul de degradare,  de faptul că nu se interesează nimeni,  nici din partea română, nici din cea ucraineană de acest semnificativ edificiu.

Domnul Gheorghe Olari  a spus că trebuie să ne mândrim că suntem români, că din neamul nostru românesc al nostru, al bucovinenilor, s-a ridicat un asemenea geniu, care este cinstit, după câte cunoaşte, pe toate meridianele lumii.

În ce mă priveşte, am arătat că am organizat o campanie de strângeri de fonduri pentru a contribui la reabilitatea casei lui Aron Pumnul, pe care s-o transformăm în muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Ne lovim însă de indiferenţa autorităţilor ucrainene, mai precis de birocraţia lor, dar şi de lipsa de sprijin din partea autorităţilor româneşti.

prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: