Măsuri generale de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu gripă aviară

Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a transmis, ieri, o informare privind măsurile generale care ar trebui respectate de populaţie pentru prevenirea gripei aviare.

Ea precizează că informarea este făcută în contextul confirmării gripei aviare cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în ţări din Europa, vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice sau produse ale acestora (Ungaria, Polonia, Slovacia) şi a apariţiei unui focar la o fermă de păsări din judeţul Maramureş, în vederea prevenirii riscului de îmbolnăvire cu gripă aviară.

Măsuri generale pentru populaţie: spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar; nu manipulaţi păsări moarte; supravegheaţi copiii, nu-i lăsaţi să se joace cu păsări moarte sau bolnave; cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate; anunţaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; acordaţi tot sprijinul personalului sanitar şi autorităţilor veterinare.

Cum trebuie preparată hrana: separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate; nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate; spălaţi-vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic; nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic; carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C; înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun; nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic; după manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: