Întâlnire cu scriitorul Nicolae Dabija la USV

Scriitorul Nicolae Dabija a fost invitat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava în cadrul unor manifestări organizate de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Prima întâlnire cu scriitorul basarabean a avut loc, ieri, la ora 9.30, în sala de lectură din corpul E al universităţii, acolo unde scriitorul basarabean a prezentat „Manuscrisele coşeriene” şi „Carte rară despre Basarabia”, manifestare urmată de o întâlnire cu cititorii în Sala de lectură „Mihail Iordache”.

La ora 11, în Sala de festivităţi „Dimitrie Leonida”, scriitorul a susţinut o conferinţă pe temele „Rezistenţa prin cultură” şi „Eugen Coşeriu, DHC al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava”, manifestare moderată de conf. univ. dr. Mariana Boca. Amintind de realităţile dureroase pe care le-au avut de înfruntat basarabenii şi bucovinenii din timpul ocupaţiei sovietice, scriitorul a precizat că „Basarabia e o parte amputată a ţării, o mare necunoscută în România, tot aşa cum România este o mare necunoscută în Basarabia şi celelalte teritorii aflate sub ocupaţie rusească”. În acest context, a vorbit despre prietenul său Nicu Stegaru, care a fost deportat în Siberia pe motiv că ar fi fost spion al americanilor, doar pentru că ştia limba engleză. Nicolae Dabija a vorbit şi despre ceea ce înseamnă Eminescu pentru Basarabia, considerând că „Eminescu nu e un poet de azi, e un poet de mâine, pe care trebuie să-l descoperim, deoarece mereu găsim ceva în opera lui care se pretează la problemele de azi”. Scriitorul a atins şi problema diferenţelor dintre români şi basarabeni, atunci când şi-a amintit de o convorbire pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, pe când se afla la Budapesta cu o lansare de carte. Întrebat fiind de premier dacă între români şi moldoveni există vreo diferenţă, scriitorul îi spune că „există diferenţe ca între maghiari şi unguri”, tot aşa cum lingvistul Eugen Coşeriu i-a răspuns unui şef de raion că „suntem moldoveni, dar toţi moldovenii sunt români”.

Conferinţa s-a încheiat cu câteva intervenţii venite din partea profesorului Mihai Iacobescu, muzeografului Mugur Andronic şi scriitorului Mihai Sultana Vicol, care i-au adresat scriitorului întrebări despre situaţia actuală din Basarabia, atât din lumea politică, dar şi din cea a literaturii.

LAVINIA ŢĂRANU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: