PSD îşi schimbă garderoba?

 Şi-ar schimba-o, dar nu este hotărât ce să aleagă. Unii lideri umblaţi pe la curţile UE şi câţiva activişti mai cu ştaif ar opta pentru fracul social-democraţiei europene, numai că n-ar prea dori să-şi arunce la lada de vechituri bunătate de surtuc bolşevic moştenit de la înaintaşi, surtuc care le-a ţinut de cald în toţi aceşti 30 de ani. Şi nu le-a fost deloc rău: în toată această perioadă, au deţinut frâiele în administraţia locală, iar la Palatul Victoria, în afară de prim-ministeriatele Convenţiei Democrate şi ale fostului PDL, partidul s-a lăfăit mai mult de două decenii, a prins rădăcini viguroase şi chiar a făcut pui. Nu fructe.

Militanţilor vechi, rămaşi acolo de pe vremuri roşii, nu le pasă de frac. Mai degrabă înclină spre cojocul miţos carpato-danubiano-pontic, spre opinca tradiţională – cândva talpa ţării – spre berneveci şi cioareci, fiindcă li se umflă pieptul şi dau în lacrimi (de crocodil) când pronunţă numele „român“.

Liderii forţoşi, însă, consideră că PSD este instrumentul lor de a obţine şi a poseda puterea politică, avere şi prestigiu şi nici măcar nu este nevoie de haine ideologice că ei sunt partidul şi fac ce vor muşchii lor cu el, „fiindcă putem!“, se împăunează ei în de ei înşişi. Aşadar, nici vorbă de frac sau alte costume ideologice de secol XXI.

Vă puteţi imagina cum ar sta fracul pariziano-berlinezo-londonez pe Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, Florin Iordache („Ciordache – altă întrebare!“) care au încercat şi chiar au reuşit să întoarcă Justiţia din drum? Dar pe Cătălin Rădulescu – Mitralieră, pe baronii Marian Oprişan, Niculae Bădălău, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea, Ionel Arsene, Mihai Fifor…, greii social-democraţiei româneşti împătimite de caviar? Le vedeţi pe Viorica Vasilica Dăncilă, pe Olguţa Vasilescu, Maria Grapini, pe Gabriela Firea, Rovana Plumb, Andreea Cozma… dialogând cu Angela Merkel ori cu Ursula von der Leyen?

Şi nu e neapărat vorba de fracul european, cât este vorba de apetitul pentru democraţie: cine poate uita maniera berbecos-forţoasă în care s-au adoptat principalele legi în ditai Parlamentul României când nu cred că a contat serios vreun amendament al adevăratelor organizaţii profesionale, al opoziţiei sau măcar al specialiştilor şi al experţilor independenţi politic? La fel cum nu cred că a fost vreodată mai multă manipulare în spaţiul guvernamental, fie şi numai dacă luăm în calcul celebrul caz al lui Liviu Dragnea ca să descoperim ce făcături s-au ascuns în spatele cortinei: abuzul de putere şi guvernarea împotriva interesului public.

Acum, măreţii lideri se chinuiesc să nu deschidă gura despre excesele şi greşelile din timpul guvernărilor lui Dragnea (Grindeanu – Tudose – Dăncilă). Nu mai amintesc nimic de OUG 13, 114…, se prefac a uita atenţionările primite în ultimii trei ani de la organismele Uniunii Europene şi cele internaţionale. De ce le-au primit? Fiindcă toate schimbările în justiţie aveau un singur scop: să-l scape pe Liviu Dragnea de puşcărie şi să-i deschidă drumul spre posturile de prim-ministru, mai întâi, şi apoi spre acela de mare mahăr, nu preşedinte, la Cotroceni.

Ne aducem cu greu aminte că atunci cu toţii am tremurat ca nu cumva România să intre în malaxorul Art. 7 din Tratatele de Integrare, acela referitor la pierderea dreptului de vot şi a zecilor de miliarde de euro, sau Doamne fereşte!, să se închidă porţile UE pentru România. Ei, bine, acum niciun împricinat de zaranie nu mai deschide gura despre glonţul care ne-a trecut pe la ureche. Nu e vorba de ruşine ori căinţă.

Iată de ce cred că PSD nu va căuta nicio casă de modă europeană pentru a se costuma la noul congres ori în vederea marilor confruntări electorale din acest an şi va etala din nou surtucul tradiţional, purtător de noroc cică social-democrat, care în fapt, cum ne-a obişnuit, e social-democrat doar cu numele. Aşa că sub astfel de straie tradiţionale se poate afla oricine: şi urmaşii lui Dragnea, acum în căutare de stăpân, şi urmaşii Vioricăi Dăncilă, puşi acum la tocit limba românească, ceea ce e valabil şi pentru alţii, şi însăşi Olguţa şi însuşi ilustrul Manda, cel găsitor numai de proşti în propriul partid…

Oare ce fel de ţară vor să aibă posesorii de surtuc?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: