Vicepreşedintele autorităţii pentru învăţământul dual, suceveanul Gabriel Costache:

Distrugerea învăţământului dual va băga ţara într-o criză economică severă

> În România, două milioane de persoane cu vârste între 18 şi 64 de ani nu au muncit nicio zi din viaţa lor!

 Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, Gabriel Costache, a atras atenţia, recent, că distrugerea învăţământului dual va băga ţara într-o criză economică severă.

„Sistemul naţional de educaţie, aşa cum este el structurat în prezent, este complet ineficient în faţa provocărilor actuale din piaţa forţei de muncă. Se scot pe bandă rulantă generaţii întregi de şomeri cu diplomă, de absolvenţi cu studii liceale şi universitare care nu sunt conectaţi la realităţile economice. Avem nevoie de şcoli de meşteri, tehnicieni, lucrători, meşteşugari în toate domeniile, de la aerospaţială şi aviaţie la operatori de maşini unelte, de la lucrători în metale preţioase şi gravori la meşteşugărie, de la turism şi alimentaţie la agricultură” a arătat Costache.

El consideră că este necesară, de asemenea, dezvoltarea unui program real de sprijin fiscal şi financiar pentru sprijinirea firmelor care angajează forţă de muncă tânără sau investesc în elevii din România. „Fără un astfel de sprijin, criza forţei de muncă se va accentua, iar alternativa va fi să importăm muncitori din ţările sărace, Vietnam, India, Nepal, Filipine, cu consecinţe sociale iminente” a spus Gabriel Costache.

El a explicat că în întreaga economie românească deficitul de forţă de muncă calificată depăşeşte două milioane de persoane.

„În acest moment, criza forţei de muncă este echivalentul unei crize economice, iar distrugerea învăţământului dual va provoca un război total al forţei de muncă în România” a spus Costache.

Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România a fost înfiinţată de guvernul social-democrat la începutul anului 2019, ca primă soluţie la criza forţei de muncă, semnalată de toate sectoarele economice ale ţării, şi va fi desfiinţată de actualul guvern de dreapta.

„În condiţiile în care Comisia Europeană apreciază activitatea autorităţii prin scrisori de felicitare, România oferă expertiză şi modele de bune practici, în ceea ce priveşte formarea profesională în sistem dual guvernului Belgiei prin ministerul federaţiei Wallonia Brussels, autoritatea are încheiate parteneriate cu camerele de comerţ ale unor state importante din Uniunea Europeană, preşedintele şi prim-ministrul României vorbesc public despre susţinerea învăţământului dual ca prioritate în rezolvarea crizei forţei de muncă, Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România va fi desfiinţată printr-o HG privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării” a menţionat vicepreşedintele autorităţii.

El a explicat că, în prezent, se poate vorbi despre implicarea a peste 1.000 de operatori economici relevanţi din punct de vedere al investiţiilor şi aproximativ 20.000 de elevi pentru care s-au încheiat contracte individuale de pregătire practică, număr care reflectă interesul şi implicarea acestora în dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual.

În cele mai multe cazuri, investiţia operatorului economic este mult mai mare decât cea oferită de stat, ajungând la sume cuprinse între 2.700 şi 3.000 lei, iar această investiţie, incluzând cheltuieli care ţin de formarea lui educaţională şi profesională şi terminând cu dotările în atelierele şcolilor sau al spaţiilor de cazare, reflectă calitatea procesului de formare profesională.

„Aşadar, sunt cazuri când un tânăr de 14 ani primeşte lunar bursă de 1.800 lei pentru a face şcoala «gratuit» în România şi de a avea un contract de muncă sigur şi bine plătit după terminarea celor trei ani de studii.

Sistemul de învăţământ dual oferă o abordare excelentă în dezvoltarea abilităţilor tinerilor, ce acoperă educaţia şi formarea profesională iniţială, educaţia şi formarea profesională ulterioară, cariera, angajabilitatea, competenţa profesională şi identitatea, iar societatea se bucură ulterior de şomaj scăzut în rândul acestora, dar şi de un nivel de calificare profesională ridicat” a spus Costache.

El a menţionat că, dincolo de realitatea lui 2020, viitorul pe piaţa muncii se anunţă destul de întunecos, ieşirea la pensie în următorii ani a unei întregi generaţii de angajaţi „peste 70 de ani”, scăderea natalităţii şi mai ales exodul forţei de muncă către vest va face ca România să se confrunte în următorii ani cu o criza tot mai adâncă de forţă de muncă.

De asemenea, în România avem în acest moment aproximativ un milion de tineri NEET’s. Tinerii care nu se văd sunt acei tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care nu sunt nici în şcoală, nici în alt tip de formare şi nici nu lucrează.

„Deşi aceşti tineri ar trebui, aşadar, să fie o prioritate la nivel instituţional, am constatat o fragmentare a responsabilităţii şi o lipsă de viziune a actualului guvern, iar Ministerul Educaţiei evită întrebările despre misiunea pe care şi-o asumă în ceea ce-i priveşte. Totodată, analiza Eurostat 2018 arată că România are aproximativ două milioane de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani care nu au muncit nicio zi din viaţa lor. Este un efort comun de implicare, de asumare a nevoii de schimbare pentru a contribui la formarea profesioniştilor, a meseriaşilor de care economia românească are tot mai mare nevoie, iar cine distruge învăţământul dual îşi doreşte să bage România într-o criză economică severă fără a ţine cont de nevoile şi de interesele societăţii reale, de nevoile românilor” a conchis Gabriel Costache. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: