Un ucigaş tăcut: monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon nu are culoare şi miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat, însă există câteva simptome care trebuie să ne pună în alertă, atunci când acesta s-a acumulat în încăpere, devenind periculos pentru sănătatea noastră. Simptomele intoxicaţiei depind de concentraţia monoxidului de carbon şi de durata expunerii şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap. De aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă.

În decursul anului trecut, în cele 20 de judeţe din jumătatea de nord a ţării în care compania Delgaz Grid activează, s-au produs 26 de intoxicaţii cu monoxid de carbon, cu 3 mai puţine decât în anul 2018. Însă, din păcate, în 2019 numărul persoanelor care au murit prin asfixiere a crescut faţă de anul precedent. Dacă în 2018 au fost înregistrate 12 decese din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, anul trecut au fost raportate 24 de decese. Totodată, alte zeci de persoane au avut de suferit, fiind înregistrate 24 de cazuri în 2019 faţă de 43 în 2018.

Prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon porneşte de la verificarea periodică a sistemelor de evacuare a gazelor arse.

Recomandarea este să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicaţiile cu monoxid de carbon. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI