Sănătatea nu are culoare politică, iar măsurile în domeniul sănătăţii ar trebui continuate

PSD este singurul partid din România care şi-a asumat cu adevărat guvernarea şi a fost alături de români.

În cei 3 ani de guvernare, domeniul sănătate a reprezentat un pilon important, pacientul fiind în centrul sistemului, punându-se în acelaşi timp accent pe dezvoltarea infrastructurii medicale. În anul 2019 am avut cel mai mare buget alocat sănătăţii, mai mare decât actualul buget.

Încă de la începutul guvernării, au fost eliminate comisiile de specialitate de la nivelul caselor naţionale de sănătate, au fost introduse noi molecule pe lista medicamentelor compensate, au fost implementate noi programe de screening şi s-a achiziţionat aparatură de ultimă generaţie în fiecare centru medical judeţean.

Astfel, 34 de spitale din ţară au fost dotate cu 14 computere tomograf (CT), 24 aparate RMN (rezonanţă magnetică nucleară) şi un sistem informatic PACS (sistem de comunicare şi arhivare imagistică – Picture Archiving and Communication System), în valoare totală de 19,8 milioane euro. S-au achiziţionat echipamente medicale pentru secţiile de chirurgie generală şi mari arşi, dar şi echipamente medicale pentru sistemul de telemedicină pentru UPU (unităţile de primire a urgenţelor) în 102 spitale din România. Iar din fonduri europene nerambursabile s-a decis modernizarea cabinetelor medicale.

În guvernarea PSD au fost achiziţionate 1.244 de ambulanţe pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi pentru SMURD, mai exact 242 de ambulanţe de tip A, 880 de ambulanţe de tip şi 122 de ambulanţe de tip C, în valoare totală de 476.857.000 de lei. Amintim, de asemenea, de achiziţionarea a opt unităţi mobile complet utilate şi dotate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în rândul femeilor din zonele defavorizate.

În luna mai a anului 2019, Guvernul PSD, prin Ministerul Sănătăţii, a implementat programe naţionale care au venit în sprijinul pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a pus în funcţiune, la Baia Mare, un centru naţional de radioterapie. 17,9 milioane de euro au fost investiţi pentru dotarea cu echipamente specifice de radioterapie a mai multor centre naţionale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Galaţi, Constanţa, Craiova (prin Proiectului privind Reforma sectorului sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar).

Tot în luna mai 2019, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă din Iaşi. În luna octombrie, Ministerul Fondurilor Europene a lansat demersurile privind cererea de finanţare pentru construcţia celor trei spitale regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR), Axa 14.

În timpul Guvernării PSD, judeţul Suceava a beneficiat de reale investiţii în sănătate în ceea ce priveşte infrastructura şi asigurarea calităţii serviciilor medicale, Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a primit un aparat RMN şi un angiograf, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii.

În anul 2019, Ministerul Sănătăţii a alocat Spitalului Municipal Vatra Dornei fondurile necesare pentru dotarea cu aparatură medicală în valoare de 1.668.000 lei şi pentru reparaţii capitale în valoare de 1.089.000 lei. Ministerul Sănătăţii a transferat de la bugetul de stat Spitalului Municipal din Rădăuţi suma de 2.099.000 lei, Spitalului Orăşenesc Gura Humorului şi Spitalului de Boli Cronice Siret câte 235.000 lei pentru fiecare, în timp ce Spitalul Municipal Fălticeni a beneficiat de cea mai mare alocare de fonduri din judeţ, ce depăşeşte în prezent cifra de 10 milioane de lei.

De asemenea, personalul medical, în guvernarea PSD, a beneficiat de uriaşe creşteri salariale, astfel încât veniturile medicilor din ţară să fie la fel ca ale medicilor din Uniunea Europeană, astfel scăzând exodul medicilor.

Sunt convinsă că sănătatea nu are culoare politică, iar măsurile în domeniul sănătăţii ar trebui continuate, pornind de la alocarea un buget sustenabil.

Dr. MARICELA COBUZ,

deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: