Varujan Vosganian respinge ideea alegerilor anticipate

> El îi cere lui Ludovic Orban să nu ajungă în postura lui Kirilov al lui Dostoievski: Ce autoritate au prim-ministrul şi miniştrii lui când lumea stă cu ochii la ceas să vadă când demisionează?

Vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a respins, miercuri, într-o conferinţă de presă la Suceava, ideea alegerilor anticipate discutată de PNL, arătând că atunci când ALDE a negociat susţinerea pentru guvern nu s-a pus problema anticipatelor.

„Pentru noi chestiunea anticipatelor excede înţelegerilor noastre şi este o încălcare a înţelegerilor noastre. Dacă parlamentarii o doresc, e treaba lor. Noi însă am negociat cu preşedintele PNL care a devenit prim-ministru. În negocierea noastră nu a existat decât un mandat de un an şi orice altă iniţiativă încalcă înţelegerile noastre” a spus Vosganian.

El a subliniat că atunci când Guvernul şi-a angajat răspunderea pe un buget pe un an, ALDE a decis să nu depună moţiune de cenzură, deşi nu a fost de acord cu procedura.

„Ideea de a-ţi angaja răspunderea pe buget pentru un an, iar a doua zi să faci pronosticuri când demisionează prim-ministrul, în februarie sau în martie, mi se pare în continuare o încălcare a înţelegerilor noastre. Dacă PNL vrea să-şi maximizeze rezultatul să aibă o guvernare bună şi sunt sigur că românii îl vor vota în numărul care îşi doresc. Orice discuţie privind anticipatele arată teama PNL de guvernare. PNL se teme de propria guvernare şi doreşte să-şi minimizeze riscurile” a spus Vosganian.

Liderul ALDE a lansat de la Suceava şi un apel către Ludovic Orban. „Ludovic, să nu fii un nou Kirilov!” a transmis Varujan Vosganian. El a menţionat că acest Kirilov este un personaj din romanul „Demonii” al lui Feodor Dostoievski.

„Acest Kirilov stătea acasă şi aştepta ziua în care colegii lui să-i spună să se sinucidă, pentru că ei erau dintr-o grupare politică şi era nevoie de cineva care să fie responsabil de faptele lor şi el asumase acest rol, să se sinucidă când ceilalţi i-o cer. Sentimentul meu este că dacă Ludovic Orban aşteaptă ordinul când să demisioneze devine un fel de Kirilov al lui Dostoievski. Nu cred că un prim-ministru poate fi determinat, miniştrii săi pot fi implicaţi şi ei cu toţii pot avea autoritate, dacă lumea se uită la ceas să vadă când demisionează prim-ministrul” a spus Vosganian.

El şi-a exprimat credinţa că – aşa cum îl cunoaşte pe Ludovic Orban, de zeci de ani, pentru că au făcut multe campanii electorale împreună – acesta nu va demisiona.

„Ludovic Orban nu trebuie să demisioneze, pentru că dacă demisionează consecinţele procedurale vor aduce PNL într-o situaţie foarte neplăcută, ingrată, iar PNL va pierde tot ceea ce a crezut că a câştigat. Dacă Ludovic Orban demisionează, va trebui ca preşedintele să propună un romulan şi un klingonian ca să fie sigur că Parlamentul nu-i va vota” a spus Vosganian.

El crede că nu se va ajunge într-o astfel de situaţie halucinantă, mai ales că dacă Ludovic Orban demisionează el nu va mai putea fi prim-ministru în continuare.

Vosganian a arătat că o a doua variantă ar fi moţiunea de cenzură, dar că nimeni nu a convins ALDE să susţină o moţiune de cenzură, iar fără ALDE nu ar putea avea succes o moţiune de cenzură.

El a explicat că dacă în domeniul justiţiei va fi promovată o ordonanţă de urgenţă sau va fi o angajare de răspundere, atunci sigur că ALDE va susţine o moţiune de cenzură, pentru că se încalcă înţelegerea cu PNL. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: