Datorită numeroaselor campanii mobile de recoltare de sânge organizate în mai multe localităţi sucevene

Numărul donatorilor de sânge a crescut în anul 2019

Directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat că în cursul anului trecut numărul donatorilor de sânge a crescut faţă de anul precedent, de la 8199 în 2018 la 8271 în 2019.

Ea a apreciat că această creştere a numărului de donatori se datorează atât multiplicării campaniilor de recoltare de sânge şi a punctelor mobile de recoltare organizate în mai multe localităţi din judeţ, cât şi apelurilor lansate către populaţie pentru donarea de sânge.

Medicul a menţionat că în cursul anului trecut au fost organizate aproximativ 15 campanii de recoltare de sânge, în încercarea de a veni în întâmpinarea persoanelor din diferite zone ale judeţului care doresc să doneze sânge, astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să se deplaseze la sediul CJTS Suceava.

Medicul a arătat că au fost organizate puncte de recoltare mobile în Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Gura Humorului, Rădăuţi şi, pentru prima oară, în Siret, în data de 5 decembrie 2019.

Maria Pilat a precizat că o parte din punctele de recoltare mobile au fost organizate la solicitarea cetăţenilor din zonele respective.

Directorul CJTS Suceava a subliniat că întreaga cantitate de sânge recoltată în 2019 a permis asigurarea urgenţelor medicale, fără a fi înregistrate probleme sau sincope în aprovizionarea unităţilor spitaliceşti din judeţ.

Ea a mai spus că populaţia din localităţile în care au fost organizate puncte de recoltare mobile a fost foarte receptivă la donarea de sânge. De aceea, şi în acest an vor fi continuate campaniile mobile de recoltare de sânge.

Directorul CJTS Suceava a mulţumit colaboratorilor şi partenerilor implicaţi în derularea campaniilor de recoltare de sânge mobile, dar mai ales donatorilor de sânge care, prin ajutorul oferit, au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti.

De menţionat este că printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să doneze sânge se numără cele privind vârsta, greutatea, pulsul, tensiunea arterială sistolică etc. Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani, să aibă greutatea peste 60 kg, să aibă pulsul regulat, de 60-100 bătăi/minut, să aibă tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu sufere de afecţiuni cronice. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: