Campanie gratuită de vaccinare împotriva HPV

> Părinţii fetelor cu vârsta între 11 şi 14 ani trebuie să se adreseze medicului de familie, spune dr. Liliana Grădinariu, şeful DSP > Vaccinarea ajută la prevenirea tipurilor de cancer şi afecţiunilor asociate cu HPV pentru nouă tipuri de tulpini oncogene

Ministerul Sănătăţii derulează, în luna ianuarie, după cum „Crai nou” a mai anunţat, campania de vaccinare anti-HPV (human papiloma virus). Dr. Liliana Grădinariu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, informează că vaccinul se administrează gratuit, la solicitarea părinţilor sau reprezentanţilor legali, care vor face o cerere la medicul de familie. Vizate sunt doar fetele din grupa de vârstă de 11-14 ani, părinţii urmând să decidă data la care se va efectua vaccinarea. DSP Suceava a distribuit medicilor de familie primul lot de vaccin anti-HPV, destinat vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anii 2017-2018. Conform dr. Grădinariu, în cursul anului 2020 vor fi distribuite inclusiv dozele necesare vaccinării fetelor pentru care s-au făcut solicitări în anul 2019.

„Solicitând vaccinarea, fetele pot fi protejate înainte de expunerea la virus. Recomandăm părinţilor sau reprezentanţilor legali ai fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani să se adreseze medicului de familie pentru a depune o cerere scrisă în vederea vaccinării” a declarat dr. Liliana Grădinariu, menţionând că opt din zece persoane active sexual vor fi infectate cu cel puţin o tulpină a virusului, pe parcursul vieţii. Infecţia cu HPV este pe locul doi în lume drept cauză a cancerului, unu din trei cazuri noi de boală oncologică fiind atribuite HPV. Infecţia cu HPV poate fi asociată nu doar cu cancerul de col uterin, ci şi cu cel vulvo-vaginal, anal şi chiar oro-faringian. În marea majoritate a cazurilor, infecţiile cu HPV sunt asimptomatice şi nu progresează într-o boală clinică. Acestea pot evolua până la apariţia leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. Infecţia cu HPV nu se poate trata. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea şi incidenţa cancerului de col uterin.

Virusul papiloma uman este un virus cu numeroase tulpini, fiind descoperite 100 de genotipuri, unele dintre acestea cu un potenţial oncogen deosebit de mare. Vaccinul disponibil acoperă în acest moment 90% din totalul tulpinilor oncogene, adică producătoare de cancer. Vaccinarea ajută la prevenirea tipurilor de cancer şi afecţiunilor asociate cu HPV pentru nouă tipuri de tulpini oncogene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: