Atestarea documentară a Sucevei, sărbătorită de Ziua îndrăgostiţilor

> În preajma logoului „Iubesc Suceava” sunt aşteptaţi toţi cei îndrăgostiţi de reşedinţa de judeţ, pe esplanada Casei Culturii fiind programate mai multe manifestări> Este marcată împlinirea a 632 de ani de la scrisoarea principelui Petru I Muşat către regele Poloniei şi de la punerea primei pietre la temelia Cetăţii de Scaun a Sucevei, pe 10 februarie 1388

 În municipiul Suceava, de luni, 20 ianuarie, iluminatul ornamental din perioada sărbătorilor de iarnă va fi sistat, a anunţat primarul Ion Lungu. Reamintim că instalaţiile luminoase au fost aprinse, în cadru festiv, pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, Ion Lungu precizând că vor rămâne în funcţiune doar instalaţiile luminoase ornamentale din centrul oraşului.

Aceasta deoarece pe esplanada Casei Culturii vor fi organizate manifestările dedicate aniversării a 632 de ani de la atestarea documentare a Sucevei. Deşi data menţionării târgului Sucevei este 10 februarie, evenimentele destinate marcării atestării se vor desfăşura începând cu vineri, 14 februarie. În această zi se sărbătoreşte şi Ziua îndrăgostiţilor, iar în preajma logoului „Iubesc Suceava” sunt aşteptaţi toţi cei îndrăgostiţi de reşedinţa de judeţ.

„S-au terminat toate sărbătorile, inclusiv pe stil nou şi pe stil vechi, iar, din respect pentru toate lumea, am lăsat aprinse instalaţiile luminoase. De luni, 20 ianuarie, va rămâne doar iluminatul ornamental festiv din centrul municipiului” a spus edilul-şef Ion Lungu.

Începând de vineri, 14 februarie, în centrul Sucevei vor avea loc spectacole de muzică uşoară, muzică populară, inaugurat fiind, „în mod oficial”, pianul achiziţionat cu bani de la bugetul local pentru Teatrul Municipal „Matei Vişniec”.

În 2018, municipiul Suceava a cheltuit 200.000 de lei pentru organizarea evenimentelor care au marcat împlinirea a 630 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei, inclusiv pentru baterea unei medalii jubiliare.

Documentul de atestare îl reprezintă scrisoarea principelui Petru I Muşat către regele Poloniei, în care este menţionat şi împrumutul financiar de „trei mii de ruble de argint frâncesc”. Atestarea documentară corespunde şi punerii primei pietre la temelia Cetăţii de Scaun a Sucevei, pe 10 februarie 1388. Primăria Suceava a comandat o medalie aniversară şi în urmă cu 12 ani, pe una din feţe fiind imprimată inscripţia „Suceava – 620 de ani”, iar pe verso, imaginea Cetăţii de Scaun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: