An nou la cenaclul „Ţara de Sus” din Câmpulung Moldovenesc

Bucuria revederii „după un an”, urările de bine adresate celor prezenţi de preşedintele cenaclului, dr. ing. Neculai Marcel Flocea, dar şi plăcerea de a avea printre noi oaspeţi dragi, un grup de condeieri din Gura Humorului, printre care Gheorghe Solcan şi C. Simeria – toţi şi toate acestea contribuind, până la urmă, pentru ca şi întâlnirea de la început de an să rămână de neuitat.

Tema zilei, cu care încep întâlnirile noastre, era firesc să fie dedicată poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, de la a cărui naştere s-au împlinit 170 de ani pe 15 ianuarie 2020. Cu acest prilej, scriitorul Ion Popoiu a vorbit despre „cosmogonia eminesciană”, cu referire în mod deosebit la „Scrisoarea I” „Rugăciunea unui dac”, şi la romanul „Sărmanul Dionis”. Expunerea, interesantă şi bine documentată, a fost urmată de prezentarea unor creaţii proprii sau referiri la opera eminesciană de către Gh. Solcan, Florentin Cauc, C. Simeria şi alţi participanţi la cenaclu.

Constantin Tiron, preşedintele de onoare al cenaclului literar-umoristic „Ţara de Sus”, socotit pe drept cuvânt şi editorul acestuia, a venit cu almanahul pe 2019 al revistei de cultură a municipiului Câmpulung Moldovenesc – „Însemnări bucovinene” – şi totodată şi cu ediţia revistei din decembrie 2019, de a cărei redactare şi tipărire s-a ocupat. Posesor a 426 de premii obţinute pentru creaţie şi interpretare, actorul Constantin Tiron ne-a comunicat şi vestea că a obţinut, pentru a III-a oară consecutiv, premiul cel mare la concursul naţional „Cel mai autentic Moş Crăciun”, amintind totodată că au început pregătirile pentru editarea celei de-a doua ediţii a „Antologiei voievozilor de obcină”, totodată anunţând şi lansarea unui volum de versuri – „Stropi de târziu”.

Şi-au făcut debutul în cenaclul nostru doi creatori mai puţin cunoscuţi, care abia şi-au făcut curajul să se afirme. Este vorba de Gabriela Braha, care prin cele prezentate ne-a lăsat impresia unei creatoare plină de sensibilitate, şi prof. Radu Stancu, venit de la Stulpicani, dar fiu al Câmpulungului, unde a copilărit şi a absolvit liceul, acesta încântându-ne printre altele cu o urătură de Anul Nou inspirată din evenimente la zi.

Au citit de asemenea din creaţiile lor şi şi-au spus cuvântul referitor la subiectele abordate dr. Luminiţa Ţaran (printre altele consemnând actualitatea social-politică a scrierilor eminesciene), Valerian Bedrule – citind din creaţia sa lirică, Alina Andruhovici – care şi-a exprimat speranţa de a găsi un loc într-o instituţie culturală pentru găzduirea picturilor pe sticlă ale lui Filon Lucău şi a altor realizări pe care cei doi soţi le au în domeniul creaţiei plastice sau literare; subsemnata, care a prezentat articolul din „Crai nou” dedicat Muzeului „Grămadă”; Steluţa Morar care şi-a manifestat ca de fiecare data entuziasmul ca un copil.

Mucalitul Simion Tudorean ne-a delectat, ca de fiecare dată, cu versurile sale satirice actualizate, şedinţa fiind animată de spontaneitatea catrenelor unor autori care nu se dezmint, precum Constantin Tiron, Gheorghe Solcan, Costel Simerea şi, nu în ultimul rând, preşedintele cenaclului – N. M. Flocea, care încheie de fiecare dată aceste plăcute şi instructive, dar şi distractive reuniuni, cu o creaţie umoristică – la zi –, dar şi cu fragmente din frumoasele sale creaţii lirice.

La mulţi ani Cenaclului „Ţara de Sus”, la mulţi ani tuturor creatorilor suceveni şi de pretutindeni! (ARTEMISIA IGNĂTESCU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: