S-a mai „dus” un an

S-a mai sfârşit un an. Au fost Crăciunul, Anul nou, Boboteaza. Şi au mai fost în continuare sărbătorile pe stil vechi. Sfârşitul de an a fost sărbătorit în stilul lui autentic implicând şi rugăciuni, şi respectarea postului. Am simţit şi am cinstit sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, păstrând tradiţia cu colinde, bucate „bătrâneşti”, familie reunită în jurul bradului, linişte, despovăraţi de griji, cu gânduri frumoase. Avem datoria de a păstra tradiţia, altfel vom căuta Crăciunul în dicţionare şi în amintirile celor care l-au apucat: bătrânii, bunicii, pentru că cele mai frumoase Crăciunuri din lume se află în amintirile lor.

În noaptea Crăciunului, cea mai luminoasă noapte de peste an, universul naturii a aşteptat semnul stelei pentru a porni în lunga călătorie spre Viflaim. La miezul nopţii, cântecele îngerilor vestind minunea Naşterii Sfinte au răsunat până sus, pe creste de munţi şi în adânc de păduri, umplând de bucurie pe toţi şi pe toate, este marele miracol al lumii creştine, dătătoare de lumină îndelungată, de bucurie strălucitoare şi de pace sufletească adâncă. Nimic nu încălzeşte ca iubirea pentru Iisus. Această minune a creştinătăţii, plină de emoţii, au trăit-o locuitorii comunei Brodina şi Falcău. Cadrele didactice Mihaela Ştirban, Mărioara Pintescu, Andrei Pătrăucean, Elisabeta Popescu, Voichiţa Chira, Diana Ungurean, Daniela Hudema nu numai că s-au preocupat în pregătirea unui frumos program artistic cu elevii, dar au şi cântat colinde. Iar dl Florin Dascălu i-a încântat pe cei prezenţi cu orchestra lui. Grupuri de elevi de la Brodina şi Falcău au colindat atât de frumos şi corect, încât au stârnit emoţii atât părinţilor lor, cât şi a celor prezenţi.

În programul prezentat, un loc deosebit l-a ocupat sceneta „Naşterea Domnului Iisus”, pregătită de preotul Gheorghe Solcan. A reuşit s-o desăvârşească în doar trei săptămâni cu copiii de la Falcău. A fost ceva înălţător şi impresionant. Peştera, ieslea cu pruncul, oile au fost reprezentate într-un tablou pictat de profesoara, cu talent deosebit, Mărioara Pintescu. Tronul a fost adus din biserică. Rolurile de magi, îngeri, Maica Domnului, Irozi au fost jucate excepţional de copii. Toată costumaţia a fost confecţionată de părinte. Cu această scenetă, preotul Solcan s-a deplasat la Căminul Cultural Straja, la un eveniment cultural, apoi, de Sfântul Ştefan, la Mănăstirea Putna.

În pofida faptului că preotul Solcan a avut probleme de sănătate, suferinţe care au întristat lumea care s-a rugat pentru el, odată întors de la spital, s-a apucat de muncă. Este o fericire continuă, este energie şi lecţie pentru noi toţi, dar mai ales pentru cei care au uitat sau nu ştiu cum se trăieşte cu adevărat. Ceea ce a înfăptuit pr. Solcan alături de copiii de la Falcău reprezintă o experienţă unică, o dată în viaţă. Enoriaşii sunt onoraţi şi mândri că îl au şi-l iubesc pentru tot ce face pentru ei. Preotul este o enciclopedie a bunătăţii, un tezaur, un simbol veritabil, care trebuie stimat şi preţuit. El ne-a arătat însemnătatea vieţii; iubeşte tot ce mişcă în jurul său, dăruieşte înţelepciune şi te face să conştientizezi că viaţa este un dar nespus! De aceea, biserica de la Falcău a devenit un „magnet” şi e plină de lume.

Prin sonorizare, slujbele ţinute se aud şi la Brodina şi sunt ascultate de cei ce nu se pot deplasa. Copiii au fost bucuraţi cu daruri, primind fiecare câte un pachet consistent, şi datorită  implicării doamnei învăţătoare Silvia Gheorghian, zisă Mauzi. Ea colaborează de mulţi ani, de după Revoluţie, cu „Rumanien Hilffe” Elveţia, cei care aduc ajutoare.

 ARTEMIZIA GHEORGHI, Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: