După apariţia focarului de gripă aviară din judeţul Maramureş

Prefectul a convocat şedinţa Centrului local pentru combatere a bolilor

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat, în cadrul şedinţei Centrului local de combatere a bolilor, planul reactualizat de prevenire şi combatere a influenţei aviare şi a bolii Newcastle în judeţul Suceava. Şedinţa a fost convocată ieri, de prefectul Alexandru Moldovan, după ce, ieri, s-a întrunit Centrul local de combatere a bolilor Suceava în videoconferinţă cu ministrul de interne Ioan Marcel Vela.

Potrivit comunicatului prefecturii sucevene, în data de 14.01.2020, la ora 20, s-a întrunit Centrul local de combatere a Bolilor Suceava în videoconferinţă cu ministrul de Interne Ioan Marcel Vela, pentru a se comunica solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de analiză a situaţiei înregistrate la ferma de tip comercial din localitatea Seini, judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticată gripa aviară la păsările staţionate într-o hală a societăţii, precum şi pentru dispunerea măsurilor de intervenţie pentru izolarea focarului, prevenirea răspândirii virusului şi monitorizarea zonelor cu potenţial risc de apariţie a acestuia.

Sursa citată arată că, în urma videoconferinţei, prefectul judeţului Suceava a convocat în data de 15.01.2020 şedinţa Centrului local pentru combatere a bolilor, pentru a se prezenta de către autoritatea competentă, respectiv Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, măsurile de prevenţie/ intervenţie necesare pentru gestionarea în condiţii corespunzătoare a prevenirii introducerii şi răspândirii virusului influenţei aviare (gripa aviară) pe teritoriul judeţului nostru.

Comunicatul precizează că directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat planul  reactualizat de prevenire şi combatere a influenţei aviare şi a bolii Newcastle în judeţul Suceava, care constă în  măsuri de prevenire a apariţiei focarelor de influenţă aviară şi de boală Newcastle, cu referire la: interzicerea comercializării păsărilor în târgurile de animale; comunicarea efectivă între autorităţile sanitar-veterinare, practicienii veterinari şi crescătorii de păsări; respectarea perioadei de carantină profilactică; verificarea respectării regulilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de tip A de păsări din judeţul Suceava; controlul riguros al mişcărilor de păsări pe teritoriul judeţului; continuarea campaniilor de informare/ avertizare destinate crescătorilor de păsări din toate sistemele de creştere; limitarea contactului păsărilor de curte cu păsările sălbatice.

Reprezentantul DSVSA Suceava a precizat că virusul nu afectează oamenii, neexistând risc de îmbolnăvire, dar acesta poate avea un impact social din punct de vedere economic

Prefectul a dispus activarea şi implementarea Planului reactualizat de prevenire a introducerii si răspândirii virusului influenţei aviare (gripa aviară) pe teritoriul judeţului Suceava.

Aflăm că pe teritoriul judeţului au fost instituite „toate măsurile oportune, menite să asigure cel mai scăzut risc posibil de pătrundere şi răspândire a virusului”. Totodată, directorul DSVSA, în calitate de preşedinte al Unităţii Operaţionale Locale, prin Centrul de intervenţie în teren al DSVSA Suceava, coordonat de dr. Viorel Gaspar, este  responsabil pentru implementarea planului de acţiune şi are rolul de a raporta imediat şi nemijlocit activităţile legate de evoluţia şi controlul bolii către Centrul local de combatere a bolilor.

Instituţia Prefectului anunţă că va menţine o legătură permanentă cu instituţia similară din judeţul Maramureş, pentru informarea operativă asupra evoluţiei, astfel încât să fie asigurată o reacţie imediată a autorităţilor responsabile din judeţul Suceava, mai arată sursa citată. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: