În decembrie 2019

Peste 1000 de controale ale DSP Suceava

> În urma acestora au fost aplicate zece amenzi

În luna decembrie 2019, reprezentanţii serviciului Control în sănătate publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Judeţene Suceava au efectuat controale în cadrul unor acţiuni tematice ce au vizat condiţiile de funcţionare a unităţilor care au organizat mese festive în perioada sărbătorilor de iarnă şi utilizatorii profesionali de produse biocide, au desfăşurat acţiuni de îndrumare şi consultanţă pe specificul activităţii desfăşurate în obiectivul controlat, au verificat sesizările primite, au participat la acţiuni comune cu alte autorităţi.

Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, arată, într-un comunicat de presă, că în obiectivele din categoria „nonaliment” inspectorii DSP Suceava au efectuat un număr total de 424 controale, pentru neconformităţile constatate fiind aplicate şase sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 21.600 de lei.

Printre deficienţele depistate se numără neasigurarea supravegherii sănătăţii lucrătorilor prin efectuarea examenelor medicale, desfăşurarea activităţii fără certificatul de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, amplasarea şi amenajarea necorespunzătoare a grupului sanitar (closet exterior) şi neevacuarea periodică şi ori de câte ori este nevoie a fosei septice vidanjabile, arată comunicatul DSP.

Acţiunile efectuate la obiectivele din categoria „nonaliment” au cuprins 34 controale în obiective turistice; un control la o unitate de mediu (în zonă de locuit); 23 controale în obiective de cosmetice (20 unităţi de desfacere produse cosmetice, trei cabinete de înfrumuseţare); 150 controale la utilizatorii profesionali de produse biocide (unităţi de prestări servicii de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, unităţi sanitare, unităţi de turism, cabinete de înfrumuseţare, unităţi de alimentaţie publică); un control într-o unitate de învăţământ; 69 de controale în unităţi sanitare (15 cabinete ale medicilor de familie; 32 cabinete medicale de specialitate; 13 cabinete stomatologice; un cabinet de optică medicală; un laborator de analize medicale; un laborator de radiologie-imagistică medicală; o unitate socio-medicală pentru vârstnici; două unităţi de turism balnear; trei centre socio-medicale ale DGASPC Suceava, o unitate medico-socială). Alte 74 controale au vizat activitatea de colectare, depozitare şi neutralizare a deşeurilor periculoase în unităţi sanitare (25 la producători mici şi 49 la producători mijlocii).

În obiectivele din categoria „aliment”, reprezentanţii au efectuat 165 de controale. Pentru deficienţele constatate în unităţile alimentare controlate au fost aplicate patru amenzi, în valoare totală de 10.600 lei.

O parte dintre unităţile din categoria aliment controlate au prezentat o serie de neconformităţi: neasigurarea controlului şi înregistrării temperaturii de funcţionare în spaţiile frigorifice în care se păstrează produse alimentare, neinstruirea prin cursuri de însuşire a noţiunilor fundamentale de igienă, neasigurarea controlului medical periodic al lucrătorilor, conform reglementărilor în vigoare privind supravegherea stării de sănătate, neefectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie a locului de muncă.

Controalele efectuate în obiectivele din categoria „aliment” au cuprins: trei controale la producători şi ambalatori; două controale la distribuitori şi transportatori; 80 controale la retaileri; 71 controale în unităţi din sectorul servicii alimentare; nouă controale la producătorii primari de produse alimentare care vând direct consumatorului final. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: