Senatorul PSD Ioan Stan îi învaţă pe liberali cum să asigure bani pentru dublarea alocaţiilor copiilor:

Folosiţi în prima jumătate a anului suma din buget pentru 12 luni, iar în iulie asiguraţi, la rectificare, necesarul de fonduri

Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care le arată liberalilor modalitatea legală prin care pot plăti alocaţiile dublate pentru copii.

Senatorul PSD – care semnează inginer Ioan Stan – aminteşte că în data de 18 decembrie 2019 Camera Deputaţilor, for decizional, a votat pentru dublarea alocaţiilor de stat pentru copii şi că „a urmat o avalanşă de proteste şi văicăreli, începând cu premierul, continuând cu ministreasa muncii, supralicitând cu ministrul de finanţe”.

El arată că propunerea legislativă a trebuit, totuşi, să plece spre Cotroceni, iar preşedintele a declarat  că aşteaptă poziţia guvernului şi că amânarea promulgării nu s-a putut lungi la nesfârşit, că reîntoarcerea în Parlament n-avea sorţi de izbândă şi că în data de 14 ianuarie 2020 preşedintele României promulgă Legea pentru alocaţiile copiilor.

„La câteva ore după, dna ministru a Muncii declară că o creştere a alocaţiilor pentru copii nu se poate face «peste noapte» deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget, astfel că măsura va putea fi implementată cel mai probabil după rectificarea bugetară. Adică se prevalează domnia sa de bugetul trecut prin angajarea răspunderii, ocolind singurul for legislativ stabilit prin Constituţie, Parlamentul. O invit pe autoarea acestor declaraţii ca şi pe dl premier care, pe baza aceluiaşi buget se întreba retoric, după votarea Legii, ce să mărească, pensiile sau alocaţiile, să mediteze la faptul că o dezbatere parlamentară a Legii bugetului ar fi putut oferi alte soluţii decât variantele extremiste cu care suntem ameninţaţi” arată senatorul.

El a adăugat că este îndreptăţit să observe că s-a adoptat strategia „semnaţi că venim noi şi acoperim semnătura peste vreo şase luni”, dar că, la fel ca întotdeauna, minciuna are picioare scurte, iar incapacitatea nu se poate ascunde sub promisiuni deşarte.

„De fapt soluţia există şi e de bun-simţ, doar să gândeşti responsabil. Faptul că trebuie venit cu suma suplimentară pentru asigurarea dublării alocaţiilor se poate regulariza la rectificarea bugetară, la finalul primului semestru deoarece până atunci se pot folosi sumele pentru alocaţii prinse pentru 12 luni. În caz că nu îţi ajung banii în ultima lună de execuţie bugetară înainte de rectificare iei din economiile de la alte subcapitole care la rândul lor sunt bugetate pe 12 luni. Aş putea continua dar vă invit să mai luaţi nişte lecţii de economie. Sau măcar să nu mai încercaţi a vă asuma răspunderi care evident vă depăşesc. Însă vouă altele vă strică liniştea şi nu de dragul copiilor din România nu puteţi dormi. Pe voi alegerile anticipate vă aduc la disperare şi de asta îndrăzniţi să minţiţi un întreg popor. Însă nu puteţi spera să vă fie crezute la nesfârşit minciunile, oricât de meşteşugite ar fi” a apreciat Ioan Stan.

El spune că liberalii declară că sunt necesare alegeri anticipate pentru că Parlamentul este încă dominat de o majoritate PSD care împiedică să se demareze urgent reformele necesare în România, deşi pentru a da jos guvernul PSD şi pentru a instala guvernul nou a existat o altă majoritate în Parlament şi nu PSD.

„Pentru oricare din variantele pe care veţi merge în demararea etapelor pregătitoare alegerilor anticipate se mizează evident tot pe majoritate anti-PSD. Sau, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, aveţi strictă nevoie de o majoritate parlamentară care să nu vă iasă din ordin şi care să vă permită punerea în practică a unui cu totul alt program de guvernare decât cel cu care aţi înceţoşat românii” a spus senatorul social-democrat.

El a adăugat că PSD nu va asista pasiv la astfel de maşinaţii  şi va adresa scrisori preşedintelui Comisiei Europene, preşedintelui Parlamentului european, grupului S&D şi tuturor parlamentarilor europeni, cu privire la abuzul de a schimba legile elecorale, în pofida unei decizii a CCR şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia.

„Vom depune, categoric, moţiune de cenzură dacă executivul va pune în practică tentativa de a modifica Legea electorală cu 2-3 luni înaintea momentului electoral, angajându-şi răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi” a spus senatorul.

El a menţionat că prevalându-se de apariţia în spaţiul public a informaţiei că nu pot fi dublate alocaţiile pentru copii din cauza impactului bugetar, preşedintele Camerei Deputaţilor va solicita colegilor săi o sesiune extraordinară, având pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi ale poliţiştilor.

„Mai pot spune şi că vom sancţiona cu maximă răspundere tentativele oricui va încerca să ocolească Parlamentul în ideea de a asigura orizont deschis manevrelor menite să instaureze un alt stat decât cel de drept” a mai declarat Ioan Stan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: