Despre presă, Valea Bistriţei şi Broşteni, cu dragoste !…

La finele anului pe care abia l-am încheiat, m-am aflat pentru doar câteva ore pe Valea Bistriţei, pe splendidul traseu Vatra Dornei – Broşteni – Borca, într-un loc în care, în urmă cu mai mult de un deceniu, am avut, pentru câţiva ani, rădăcini mult mai adânci (şi simt că încă le mai am…). Mai întâi la frumoasa Mănăstire „Eden”, unde am găsit linişte şi „resuscitare” după o perioadă mai puţin fastă, apoi în micul, frumosul, dar, din păcate, doar „fostul” prosper orăşel minier Broşteni.

Aici am editat, împreună cu un grup de prieteni şi colaboratori entuziaşti, un modest ziar local, „Curierul de Broşteni”. Au apărut vreo zece numere (nici nu-mi aduc bine aminte, acum am doar trei…), apariţiile fiind condiţionate de subiectele avute în vedere, dar şi de colaborările de moment, aria de „acoperire” reuşind să o extindem până la Crucea, dar şi spre judeţul Neamţ, la Borca şi Fărcaşa.

Iniţiativa a aparţinut primarului de atunci din Broşteni, dl ing. Stelian Chiril. Colectivul era condus de dl profesor Vasile Candrea (viceprimar în 2005). În colectiv, unde subsemnatul eram redactor, îl aveam pe Dorel Chiperi redactor-şef adjunct şi pe Mihai Ziat secretar de redacţie. În redacţie au mai figurat, dintre cei pe care mi-i amintesc (şi îmi cer scuze celor pe care i-am uitat, dar memoria omenească este, o ştim, efemeră, şi nu am avut atunci condiţii tehnice de stocare – publicarea se făcea la acum defuncta tipografie din Câmpulung Moldovenesc) distinse persoane precum Petru Chiriluş, Titi Grosu, Doru Baran, Lică Erhan, Iuliana Tofan, Dumitru Hăulică, Petru Cimpoieş, Ioan Simionescu, Ioan Bogeo, Gheorghe Huţanu. Sufletul redacţiei era, de departe, Dorel Chiperi, silvicultor, un excelent conviv, poet talentat, vânător şi pescar de clasă şi… straşnic instigator la chef! În plus, Dorel suporta mereu cu distincţie şi mărinimie toate… cheltuielile neprevăzute!…

„Curierul de Broşteni” a acoperit în scurta şi efemera sa apariţie o gamă largă de subiecte – actualitate, administraţie politică actuală, cultură, sport (nu l-am uitat pe Mugurel Andrioschi), silvicultură, turism (cu Mihai Tudoreanu „staroste”), religie (cu mulţumiri respectuoase tuturor preoţilor din zonă!…), dar şi pagini de anecdote, reţete naturiste şi culinare, ca şi nostime (şi civilizate) „şarje” amicale…

Au mai fost, cât pe ce să uit, paginile dedicate gospodarilor de distinsul doctor veterinar Mircea Pauşeriu…

…Şi încă un rând de scuze pentru alte regretabile omisiuni!

Iar în final, tuturor celor care m-au cunoscut sub numele de „Ziaristu’” (mulţi nu mi-au cunoscut niciodată numele întreg!…), le transmit toate urările de bine şi cele mai amicale şi dragi amintiri!… (PETRU TOMUŢĂ, „Ziaristu’”…)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: