Peste 1600 de firme sucevene au primit subvenţii pentru angajarea de şomeri

> Agenţii economici beneficiari au încadrat absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, şomeri de peste 45 de ani, şomeri-părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, precum şi persoane cu handicap

Judeţul Suceava a avut, pe parcursul anului trecut, 1.611 de beneficiari ai subvenţiilor acordate conform prevederilor Legii nr. 76 din 2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Datele au fost publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Legea prevede, la articolul 80, că angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, firmele primind lunar, în intervalul în cauză, pentru fiecare absolvent, un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii. De asemenea, sunt acordate 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau de învăţământ postliceal şi, respectiv, 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară pentru absolvenţii de învăţământ superior. Actul normativ amintit stipulează că angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele în cauză pe o perioadă de 18 luni. Pe de altă parte, legea prevede, la articolul 85, că angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, beneficiind lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani. De aceste facilităţi beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, nu au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, dar care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, persoane cu handicap.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: