În folosul comunităţii

De-a lungul vieţii am mai întâlnit şi oameni care, prin efort propriu, bănesc sau material, şi-au adus contribuţia la îmbogăţirea zestrei materiale a comunităţii din care făceau parte, uneori chiar şi a altor comunităţi. Printre ei se numără şi Viorel Prelipcean, intelectual de marcă şi om de bază al cetăţii, actualmente având funcţia de viceprimar al comunei Horodnic de Sus.

Recent a dovedit, dacă mai era nevoie, că-şi iubeşte mult comunitatea din care s-a ridicat şi căreia îi este profund recunoscător. Din păcate, n-a vrut să-mi spună cât a cheltuit pentru ceea ce-a făcut şi, cunoscându-l de foarte multă vreme, i-am dat dreptate. Doar mi-a declarat: „Am făcut acest lucru din credinţă, din dragoste pentru istoria locului, pentru oamenii comunităţii, pentru înfrumuseţarea plaiurilor ho-rodnicene şi, ce-i mai important, pentru a rămâne ceva în urma mea. În plus, cine va trece prin faţa acestei cruci îşi va aminti c-a construit-o un creştin de-al locului. Oare nu-i destul?”.

Şi-acum să vă spun despre ce este vorba. A plătit pentru a fi construită o cruce din oţel, aş spune eu că monumentală, înaltă de 32,3 m. S-a asigurat şi electrificarea ei pe timp de noapte. Când se aprind becurile şi cerul nu-i înnorat sau nu este ceaţă, crucea se vede până la Suceava, la peste 40 km. Şi iată că, pe timp de noapte, ea poate fi şi un far călăuzitor pentru drumeţul rătăcit. Viorel Prelipcean mi-a mai spus cu mândrie: „După cunoştinţele mele, această cruce ar fi a patra din ţară ca dimensiuni”. Şi sunt sigur că are dreptate, pentru că s-a documentat înainte de-a o face.

La sfinţirea ei a participat o mare de oameni din sat, dar şi din sate învecinate, aşa cum se obişnuieşte în Bucovina. Cunosc cazuri în care credincioşi din Bucovina au mers, pe jos chiar, zeci şi zeci de kilometri pentru a participa la un eveniment religios. Ca aici, la Horodnic de Sus, eveniment ortodox de importanţă românescă, civică şi patriotică. Prin această participare masivă, credincioşii au vrut să demonstreze importanţa pe care o acordă acestui gest creştinesc ortodox.

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: