Falşi comisari pentru protecţia consumatorului fac acţiuni ilegale de control şi aplică amenzi cerând plata pe loc !

> ANPC avertizează operatorii economici că amenzile de plătesc la Trezorerie şi le recomandă să sesizeze poliţia dacă au suspiciuni în cazul unui control al unor persoane neautorizate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a avertizat, vineri, operatorii economici în legatură cu existenţa unor persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau CJPC şi care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi.

„Au apărut informaţii că falşii comisari ANPC au desfăşurat astfel de activităţi ilegale de control, prin utilizarea unor legitimaţii asemănătoare cu cele oficiale” arată ANPC.

ANPC reaminteşte că niciodată comisarii ANPC nu solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului şi că, în cazul aplicării de sancţiuni contravenţionale, acestea se achită la Trezorerie şi nu comisarilor aflaţi în control, iar Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor va primi doar copia chitanţei de vărsământ.

„Trebuie menţionat faptul că membrii organizaţiilor neguvernamentale din domeniul protecţiei consumatorilor nu au drept de control. Ei au dreptul de a informa opinia publică asupra deficienţelor de calitate ale produselor şi serviciilor şi asupra consecinţelor vătămătoare ale acestora pentru consumatori sau de a iniţia acţiuni în justiţie pentru apărarea drepturilor şi intereselor consumatorilor” arată ANPC. Pentru a preveni viitoare încălcări ale legii, ANPC atrage atenţia operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se face controlul, să verifice legitimaţiile comisarilor care vin în control şi să anunţe imediat poliţia în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate.

Modelul legitimaţiei de control poate fi vizualizat pe pagina web a ANPC, accesând link-ul https://anpc.ro/articol/581/reprezentantii-asociatiilor-de-consumatori-nu-au-drept-de-control. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: