De-ale colindelor

Atunci când, la radio sau la televizor, asculţi prima colindă, realizezi că se apropie Crăciunul cu paşi repezi.

Când îi auzi cântând pe Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru, dar şi pe mulţi alţii, simţi cum inima îţi tresaltă de bucurie. Dar când lor li se alătură şi copiii cu glasurile lor cristaline, ca nişte clopoţei de argint, totul devine mirific.

Atunci încep să se organizeze fel de fel de spectacole cu interpreţi de colinde de la oraşe şi de la sate, acolo unde aceste tradiţii ale poporului nostru, ce păreau a se pierde în negura anilor, iată, au reînviat şi parcă ne readuc în minte nouă, celor trecuţi cu anii, vremea copilăriei cu zăpezile ei de altădată, cu sănii şi săniuţe alunecând printre nămeţi.

La aceste spectacole pare că se iau la întrecere formaţii de copii, de elevi, grupuri mixte de adulţi sau separate, iar spectatorii nu ştiu care le-a plăcut mai mult: clopoţeii glasurilor de copii, grupurile adolescenţilor sau glasurile bărbăteşti care, prin forţa lor, fac să vibreze aerul sălii de spectacol.

În această situaţie m-am aflat şi eu, atunci când am participat la spectacolul „Florile dalbe, flori de măr” de la Casa de Cultură din Fălticeni, organizat cu multă trudă, dar şi minuţiozitate, de nimeni alta decât Lenuţa Rusu, poetă, scriitoare, dar mai ales cântăreaţă. Ea afirmă că „Numai prin cântec simt că mă descătuşez de tot ce îmi apasă sufletul uneori”.

La acest amplu spectacol au participat numeroase formaţii de colindători. Astfel, cei care au dechis spectacolul au fost membrii corului Protoieriei din Fălticeni, condus de preot Claudiu Hariuc.

De la Clubul Copiilor, Lenuţa Rusu a venit cu cele două grupuri pe care le coordonează, grupul „Moldava” şi grupul de copii „Micii răzăşi”, care s-au unit şi ne-au oferit minunate colinde strămoşeşti. Tot de la Clubul Copiilor au mai participat şi grupul de dans modern al micuţelor îndrumate de dna Caterina Moldovanu Feraru, grupul de viori condus de dna Lidia Zugravu, precum şi grupul „Coroniţa” îndrumat de dl Liviu Chelaru. Cu toţii ne-au cântat, au dansat şi ne-au încântat prin interpretarea fără cusur.

De la Rîşca, corul bărbătesc „Flori de măr”, condus de poeta Mihaela Grădinariu, care, cu bastonul ei, împodobit cu zeci de clopoţei, a dat o deosebită savoare interpretării şi aşa impunătoare prin glasurile grave şi puternice ale bărbaţilor din grup.

Dar, deodată, scena s-a luminat, pentru că a apărut grupul „Dorul Şomuzului” al micuţilor din satul Hârtop, îndrumat de dl Lucian Todireanu, îmbrăcaţi în costume populare cusute cu arnici roşu pe pânză albă ţesută în casă, cu basmale roşii şi banderole tricolore. Candoarea chipurilor şi ochii miraţi ai copilăriei ne-au înseninat sufletele.

Cei din satul Buneşti au venit cu grupul vocal, dar şi cu fanfara.

De asemenea, grupul mixt „Flori de mălin”, din satul Mălini, condus de prof. Maria Creţu, ne-au readus vechi colinde româneşti care încă sunt vii în inimile noastre.

Au urmat formaţii de la şcolile din oraş, astfel, câţiva elevi de la Colegiul Tehnic „M. Băcescu” au prezentat „Banda lui Jianu”. Au urmat apoi alţii şi alţii.

Minunata formaţie „Balada”, condusă de cunoscuta cântăreaţă Maria Tănasă, ca de obicei, ne-a făcut să ni se taie respiraţia.

Nu reuşesc să îi enumăr pe toţi cei care au muncit atât de mult pentru a ne impresiona cu prestaţia lor; de aceea îi rog să mă ierte, dar eu le mulţumesc şi îi felicit din inimă pentru strădania lor.

Îi mulţumesc prietenei mele Lenuţa Rusu, pentru că m-a invitat la acest minunat spectacol, totodată o felicit pentru reuşita lui datorată în totalitate strădaniei ei.

Tuturor le urez: „La mulţi ani!”

COCA MARIA UDIŞTEANU,

Fălticeni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: