Concurs pentru noua generaţie de scriitori din Fălticeni

Cei pasionaţi de scris şi care au de transmis un mesaj pot participa la concursul de poveşti, articole, confesiuni în limba română sau engleză „POVesteşte-ne, te facem auzit”. Iniţiativa aparţine echipei „POV21” care îşi propune să încurajeze noua generaţie de scriitori din municipiul Fălticeni, după ce şapte elevi din urbea de pe Şomuz (Alexandru Cojocariu, clasa a XII-a, Robert Traşcu, clasa a XII-a, Raluca Călin, clasa a XI-a, Maria Popa, clasa a XI-a, Francesca Benţa, clasa a XII-a, Andra Fodor, clasa a XI-a, Radu Bertea, clasa a IX-a) au început o bună colaborare cu asociaţia care a pus bazele revistei cu acelaşi nume (Pov21.ro) din Bistriţa şi care are colaboratori în Cluj-Napoca, Constanţa, Satu Mare, Oradea, Hunedoara, Bucureşti şi Suceava.

Textele tinerilor interesaţi să intre în competiţie pot fi trimise pe adresa pov21falticeni@gmail.com până pe data de 15 ianuarie 2020, iar premierea câştigătorilor va avea loc pe data de 22 ianuarie 2020, la ora 13, la Sala „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni, textele premianţilor urmând a fi publicate în revista online „POV21”.

„Momentan, la Fălticeni, suntem şapte membri ai echipei «POV21» şi urmează să ne mărim echipa. Facem asta printr-un concurs de scriere liberă, în care îi invităm pe tinerii deschişi la minte să îşi dovedească ei înşişi că pot să ni se alăture, fiind curajoşi, talentaţi şi având un mesaj ce trebuie transmis lumii. Aşa cum i se cuvine oraşului, noi încercăm să încurajăm noua generaţie de scriitori să îşi publice propriile creaţii, îmbogăţind totodată cultura, în bine cunoscutul spirit fălticenean, care a impresionat atât pe meleagurile românilor, cât şi peste hotare, dincolo de zonele vlahe antice” au transmis membrii echipei „POV21” Fălticeni.

O competiţie dedicată elevilor în care nu sunt implicaţi profesori sau un liceu

De la Francesca Benţa, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Nicu Gane”, coordonator pe judeţul Suceava al Asociaţiei „POV21”, asociaţie care îşi are nucleul la Bistriţa, am aflat că tinerii sunt atraşi la acest concurs de lipsa unor şabloane după care ar trebui să scrie; faptul că nu sunt implicaţi profesori sau un liceu anume; vor putea să se implice în organizarea diverselor evenimente care vor avea loc în municipiu; vor fi premiaţi, iar lucrările lor vor fi publicate. La toate acestea se adaugă experienţa de voluntariat într-un mediu de tip corporaţie, iar diversitatea echipei, formată din membri din toată ţara, elevi şi studenţi, creativi şi deschişi la minte, duc la o dezvoltare personală, ei învăţând unul de la altul.

„Fac voluntariat intelectual şi am învăţat în 6 luni cât n-am învăţat în 11 ani de şcoală. Am obţinut câteva satisfacţii profesionale pe care mediul de învăţare competitiv al şcolii româneşti nu mi l-a oferit niciodată. Nu am un scop de a vorbi de rău şcoala, dar cine vrea să vadă la ce informaţii dă acces aseastă asociaţie poate doar să arunce o privire peste flyerul sau broşura de prezentare.

 Este important de menţionat că o parte din echipa din Fălticeni este în boardul de conducere al asociaţiei, fiind coordonatori de comisii (echipe de tineri ce susţin un domeniu de bună funcţionare a revistei). Am primit o apreciere de care n-am avut parte în comunitatea locală. Iar acum, pentru că deja avem un nucleu format în Fălticeni, îi invităm pe toţi cei care gândesc ca noi să participe la concursul nostru şi să facă parte din echipa noastră. Suntem o forţă proaspătă, cu vise mari, şi vrem să readucem reputaţia culturală a oraşului la apogeu. Fiind apolitici, ne vom dezvolta în comunitate prin scris şi evenimente culturale.

 «POV21» este o oportunitate minunată, pe care m-ar mustra conştiinţa dacă nu aş aduce-o şi în oraşul meu. E păcat să ţinem ce-i bun doar pentru noi” a precizat Francesca Benţa.

O comunitate de oameni care se susţin unii pe alţii, chiar dacă, „la ei acasă”, nu sunt susţinuţi şi încurajaţi

Alexandru Cojocariu: „Primele mele poezii, catrene, datează din vara anului 2010, la fuziunea dintre clasele a doua şi a treia, când am început să «decopertez» sensul existenţei mele, pas cu pas. Orice are un început şi «nimic nu se naşte din nimic» (Parmedinde) şi, având o bază în ale literaturii, mi-am făcut curaj pentru a scrie şi altceva, ce nu îmi stă în fire. Motivul pentru care m-am alăturat echipei «POV21» este acela de a căpăta experienţă pentru a fi în stare să public creaţiile mele, reuşite sau nu. Încă din primele secunde, am fost întâmpinat cu cea mai mare căldură de nişte oameni minunaţi, cu care îţi poţi împărtăşi dilemele existenţiale şi poţi avea un schimb fascinant de idei. De acum încolo, cred că mă pot dezvolta pe plan literar şi pot ajuta redacţia cu puţinul meu, împreună cu ceilalţi oameni fantastici şi de calitate pe care i-am întâlnit”.

Robert Traşcu: „Ai simţit vreodată că ai avut un lucru de spus, dar pur si simplu ţi-era teamă să laşi buzele să transmită informaţia? Ori poate pur şi simplu nu ţi-ai găsit cuvintele potrivite? Evident ca da, e un pic frustrant, dar toţi trecem prin asta. Însă, dacă ar fi să-i mulţumesc cuiva pentru faptul că am izbutit, toate laudele le voi transmite acestui colectiv numit «POV21». Cu certitudine pot spune ca mi-a schimbat viaţa şi mai întâi de toate mi-a oferit şansa să o modelez după bunul plac. Dacă ar fi sa rezum toată experienţa mea în «POV21» într-o frază, aceea ar fi: Posibilitatea de-a-ţi crea propriile aripi de ceară rezistente la Soare”.

Raluca Călin: „Vara trecută aveam nevoie de o ocupaţie, de ceva care să mă facă să spun că «nu stau degeaba». Nici nu ştiam în ce aventură intram! În scurt timp, am ajuns să fiu apreciată acolo pentru cât mă implic. Paradoxal, am ajuns într-o comunitate de oameni care se susţin cu tărie unii pe alţii, chiar dacă, «la ei acasă», nu sunt la fel de susţinuţi şi încurajaţi. Am ajuns să primesc aprecierea unor oameni care mă ştiau după nume, poză de profil şi… muncă. Aşa au apărut prietenii, aşa a apărut şi ambiţia. În «POV21» fiecare îşi alege ce vrea să facă şi cât îşi ia de lucru. Aşa am ajuns, în aproximativ 5-6 luni, să dobândesc cunoştinţe în jurnalism şi PR, pe care poate doar de pe la facultăţi le mai puteam lua. Am ajuns să învăţ să lucrez într-un mediu corporate, alături de aproximativ 200 de oameni din toată ţara. Şi echipa se măreşte”.

Maria Popa: „«POV21», această «mare familie», m-a învăţat valori importante pentru mine ca persoană, mi-a deschis noi uşi ce nu credeam că există. M-a ajutat să îmi îmbunătăţesc încrederea în mine. Aici am aflat că nu există opinii eronate ci doar neşlefuite, că nu trebuie să fii cineva pentru a fi tu însuţi”.

Andra Fodor: „«POV21» pentru mine reprezintă cea mai mare schimbare din viaţa mea. M-am dezvoltat atât pe plan social, cât şi pe plan personal, devenind astfel cea mai bună versiune a mea. Planuri de viitor? Nenumărate. Vreau să evoluez, să mă autodepăşesc şi sunt convinsă că cel mai mare impact asupra acestei evoluţii îl are activitatea mea în cadrul asociaţiei”.

Radu Bertea: „În «POV21» am întâlnit oameni foarte faini, cu idei şi principii pe care le-am putut prelua de la ei. Deocamdată mă ocup doar de corectarea articolelor, însă sper ca în viitorul apropiat sa încep sa scriu, la rândul meu, articole”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: