Cine-i trezeşte?

Ceaţă densă şi mahmureală la vârful politicii româneşti după Sf. Vasile. Nu sunt numai sărbătorile de vină. De vină sunt în mod egal şi liderii noii puteri, deocamdată minoritare, dar şi ai opoziţiei, încă majoritari. Primii, deoarece au lăsat impresia că ştiu ce au de făcut la guvernare, însă parcă le lipseşte determinarea. Ceilalţi, deoarece au adoptat tactica pământului pârjolit, pe principiul „După noi, potopul!”, ştiind bine că nu au şanse să păstreze puterea până la viitoarele alegeri parlamentare. Să nu ne spună cineva că gestul lor de a tăia cărările viitoarei guvernări a fost un gest patriotic!

Din păcate, cu unele mici excepţii, acesta e stilul în care a fost guvernată România în aceşti 30 de ani. Nu aşa s-a născut sindromul „dezastruoasei moşteniri”? La fel cum nimeni nu poate susţine că o ţară democratică poate fi guvernată numai de partidele aflate la putere, fără contribuţia unei opoziţii constructive, mânate de voinţa de a-şi demonstra utilitatea în vederea bunei guvernări. Ca să binemerite toţi de la naţiune, de la mama-patrie. Dar n-a fost să fie şi apoi nici nu mai contează vechile cutume.

Nu învăţăm, însă, nimic din comportamentul politicienilor din Occidentul civilizat, ajuns la bunăstare prin efortul şi al Puterii politice, şi al Opoziţiei. Un singur exemplu: fiecare ministru englez, inclusiv primul ministru, are alături un membru al guvernului din umbră (shadow government) cu care se află în relaţii cel mai adesea de înţelegere şi amiciţie, iar la schimbarea puterii proiectele sunt continuate fără pauze şi răsturnări de situaţie, fără certuri interminabile şi înţepături ofuscate.

Oare nouă ce ne lipseşte că o ţinem de ani şi ani cu: „schimbarea domnilor, bucuria nebunilor!” ori „lasă-i (şi chiar) ajută-i să-şi rupă gâtul”. Numai că acum este vorba de soarta ţării, a poporenilor, inclusiv a acelora în cauză şi a familiilor lor.

Nu ştiu cum s-ar comporta aleşii noştri în caz de forţă majoră ori ameninţare la graniţe, dar, judecând lucrurile după întâmplările politice recente, viitorul nu arată prea grozav: ultimele trei(!) guvernări social-democrate, ca să nu-şi ştirbească frumuseţe de imagine în faţa propriului electorat, au lăsat o mulţime de datorii pe seama viitoarei echipe de la Palatul Victoria şi au angajat cheltuieli masive prin legi votate în Parlament pentru următorii câţiva ani. Ceea ce nu se întâmplă în nicio democraţie serioasă. Prin astfel de stratagemă au legat practic de mâini şi de picioare activitatea guvernului liberal care se chinuie acum să cârpească un buget nenorocit pentru a face faţă măcar necesităţilor curente.

Având încă majoritate parlamentară, foştii diriguitori scornesc şi alte legi prin care să dinamiteze actualul guvern: ba să dubleze alocaţiile copiilor, situaţie de un cinism ieşit din comun, ba să crească salariile dascălilor, ba să sporească pensiile cu 40 %… Şi nu înţeleg şi pace ce i-a oprit să promoveze ei înşişi aceste măsuri populiste când erau la Palatul Victoria. Din păcate, asta ne va duce mintenaş în situaţia Greciei de acum câţiva ani. Numai că noi nu avem ocrotitori europeni puternici, e.g. Germania, Franţa…, aşa cum au elenii lui Zeus şi ai lui Tsipras.

Ne rămân ca întotdeauna o mulţime de întrebări: dacă alegerea primarilor în două tururi de scrutin aduce mai multă democraţie, deci ceva responsabilitate în plus, de ce a refuzat-o Traian Băsescu şi de ce o refuză azi PSD şi UDMR şi…? Dacă alegerile parlamentare ar aduce un suflu nou la Casa Poporului şi în ţară, de ce aleşii noştri mai stau pe gânduri? Nu cumva ar pofti să fie aleşi pe viaţă? Dacă nu sunt bani pentru pensii şi salarii, de ce nu se renunţă la pensiile şi salariile speciale, de zeci de ori mai mari ca ale clasei muncitoare, pensii şi salarii uriaşe, discriminatorii în cel mai înalt grad? Curtea Constituţională vede discriminări peste tot, dar când e vorba de banii înalţilor judecători şi ai multor altora nu vede? Dacă şcoala românească s-a făcut de ruşine, n-ar fi cazul ca prima măsură a autorităţilor să fie una drastică împotriva copiatului, a plagiatului şi a politrucilor din funcţii didactice?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: