Anul ne mai aduce bucurii

Ziceam că pentru noi, filateliştii suceveni, anul s-a încheiat. Dar am uitat că încă nu primiserăm rezultatele de la Expoziţia Filatelică Naţională „Centenarul Unirii – 2019” de la Timişoara. Era vorba de expoziţia închinată sărbătoririi Centenarului Instaurării Administraţiei Româneşti din Ardeal.

Expoziţia a fost organizată de Asociaţia Filatelică Timişoara sub egida Consiliului Judeţean Timiş şi în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara, care-a asigurat spaţiul pentru expunere.

E drept, pe 1 Decembrie 1918 a fost ziua în care, la Alba Iulia, a fost proclamată şi Unirea Banatului cu Regatul Român. Dar situaţia politică era încă destul de complicată. Timişoara a fost ocupată de pe data de 14 noiembrie 1918 de trupe sârbeşti, care pătrunseseră până la linia Szeged-Lipova pe 20 noiembrie. Astfel că-n Banat se ajunsese în acest fel la o administraţie militară sârbească.

În partea a doua a lunii decembrie, în Banat a sosit generalul Berthelot, iar în ianuarie 1919, trupele franceze au preluat estul Banatului. Astfel, Banatul a fost împărţit între România şi Regatul Serbiei, Croaţilor şi Slovenilor.

Graniţele cu Ungaria şi Serbia au fost stabilite la Conferinţa de Pace de la Paris şi comunicate între 11 şi 13 iunie 1919. Abia pe 28 iulie administraţia română s-a instalat în Banat, iar pe 3 august 1919 au intrat în Banat unităţi ale armatei române, care erau conduse de generalul Economu. În ziua următoare, Regatul României semna Tratatul cu Puterile Aliate, în urma căruia Banatul intra în graniţele României Mari. În cinstea evenimentului a fost organizată această expoziţie filatelică naţională.

La expoziţie au fost două clase de competiţie: „Tineret” (22 de exponate), „Maturi” (83 de exponate) şi clasa în afara concursului (patru expo-nate). În plus, a mai fost şi clasa „Literatură”, la care au fost înscrise opt lucrări de specialitate.

Pot spune că a fost o expoziţie filatelică naţională cu participare internaţională, pentru că la secţiunea „Tineret” cinci exponate au fost din SUA, iar unul din Ucraina. La „Maturi” au fost două exponate din Germania şi cinci din Serbia, iar la clasa de „Literatură”, o lucrare din Germania.

Am avut onoarea de-a ne fi acceptate şi nouă, Clubul Filatelic „I. Gh. Sbiera” din Horodnic de Jos (conducător înv. Ghiţă Sbiera) 11 exponate, dintre care şase la „Maturi”, iar Clubului Filatelic „Luca Arbure (prof. Gh. Dolinski), şapte exponate, toate la clasa „Tineret”. Toate cele 18 exponate au fost distinse cu medalii de bronz. Ţinând cont de rangul expoziţiei, suntem mulţumiţi de premiile obţinute.

Sunt tineri de-ai noştri care obţin premii la fiecare expoziţie filatelică. Aşa sunt Alexandra-Ionela Buliga, Holly-Cristina Dolinski, Cosmin Avram şi Paul Bereholschi (Arbore); Paul-Emanuel Olenici, Isabela Lungoci şi Alexandru Olenici (Horodnic de Jos).

Şi prin exponatele trimise, ei au făcut propagandă ţinuturile bucovinene. Aşa sunt exponatele: „Sfintele sărbători ale românilor”, „Perlele Bucovinei”, „Lut, lemn şi istorie”, „Mănăstirile Bucovinei”, „Zone de agrement” ş.a.

E drept, au fost distinşi cu medalii de bronz, însă au fost trimise diplome pentru toţi premiaţii şi medalii… doar pentru doi. Ce să facem, austeritatea este mare, iar activitatea filatelică cu tineretul şi copiii se zbate să supravieţuiască. Dar până când?!

Trebuie să mai remarc două aspecte foarte interesante. Organizatorii expoziţiei au dovedit că-şi fac treaba cu mult profesionalism şi cu respect faţă de expozanţi. Mă refer la editarea unui catalog interesant, prin conţinutul căruia ei au adus la cunoştinţa expozanţilor (şi nu numai a lor), prilejul cu care au organizat expoziţia, precum şi diferite etape prin care a trecut filatelia timişeană de la înfiinţarea ei. Este vorba şi de o altă broşură, în care organizatorii au prezentat palmaresul acestei expoziţii. Fiecare expozant, indiferent de medalia obţinută, a primit şi plicurile expoziţiei, obliterate cu ştampila realizată cu acest prilej. Organizatorii au precizat numărul de puncte obţinut de fiecare exponat în parte, motivând astfel şi culoarea medaliei care i-a fost atribuită de juriu. Şi prin aceasta au dovedit un respect deosebit faţă de expozanţi.

Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: