2020 – Anul macaralelor în judeţul Suceava

> CJ Suceava va avea pentru investiţii 347 de milioane de lei, de 3,5 ori mai mult decât în 2019 > Gheorghe Flutur: E un buget pentru dezvoltare. Va fi anul macaralelor. Între priorităţi sunt modernizarea a 230 km de drumuri judeţene, nouă proiecte de investiţii la Spitalul Judeţean şi finalizarea terminalului Aeroportului Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, luni, că bugetul pentru anul 2020 al Consiliului Judeţean Suceava ar urma să fie adoptat în perioada 10-15 februarie, după ce se încheie perioada de consultare publică.

El a spus că bugetul este de 652 de milioane de lei, în condiţiile în care anul trecut bugetul executat a fost de 406 milioane de lei, arătând că în ceea ce priveşte componenta de funcţionare aceasta se va menţine la nivelul anului trecut, în timp ce cea de dezvoltare va avea alocată suma de 347 de milioane de lei, de 3,5 ori mai mare faţă de anul trecut.

„53 la sută din buget e pentru dezvoltare” a declarat Gheorghe Flutur.

El a spus că la drumuri judeţene în acest an se primesc sume mai mari din TVA, de la 14 milioane de lei în 2019 la 22 de milioane de lei în 2020.

Totodată, în buget sunt prevăzute sume „la limită” pentru funcţionarea DGASPC Suceava şi a subliniat că pentru prima dată în Legea bugetului sunt prevăzute de la început fonduri pentru acoperirea ratelor, dobânzilor şi restanţelor pentru creditul judeţean care a fost angajat în urmă cu 15 ani pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Preşedintele Flutur a spus că această pondere în buget a componentei de dezvoltare şi-a fi dorit-o încă din primul an de mandat şi că e bine că se întâmplă şi acum şi a prezentat şi principalele proiecte care urmează să fie realizate în cursul anului 2020.

Astfel, urmează să fie finalizat până la mijlocul anului noul terminal al Aeroportului Suceava, unde mai sunt de făcut investiţii de 4 milioane de euro.

La Spitalul Judeţean Suceava urmează să fie efectuate lucrări pe nouă şantiere, respectiv la finalizarea extinderii blocului operator cu patru noi săli de operaţii – 6,2 milioane de euro, finalizarea heliportului de pe spital – 1,4 milioane de euro, finalizarea centrului de medicină nucleară – 2,3 milioane de euro, începerea proiectului de realizare a unui spital de oncologie, pentru care s-a solicitat aprobarea Ministerului Sănătăţii, o nouă construcţie prin supraînălţarea corpului E al SJU Suceava pentru chirurgie vasculară şi neurochirurgie, ceea ce va permite ca în zona eliberată să se amenajeze chirurgia toracică şi plastică.

Totodată, la SJU Suceava urmează să fie început proiectul unui spital de copii, va fi realizat blocul ANL pentru medici la care CJ Suceava va asigura reţelele de utilităţi şi urmează să fie finalizat şi Centru de radioterapie.

„Vor fi multe macarale în funcţiune. E anul macaralelor” a spus Gheorghe Flutur.

El a mai anunţat că în ceea ce priveşte drumurile judeţene, în 2020 ar urma să fie modernizaţi 180 km şi reparaţi cu covoare asfaltice pe alţi 50 km.

Astfel, se preconizează ca în luna martie să fie semnat contractul de execuţie pentru drumul axial Suceava – Iaşi pe tronsoanele din judeţul Suceava, respectiv Dărmăneşti – Stroieşti – Moara – Suceava şi Suceava – Dolhasca – limita cu judeţul Iaşi, totalizând 75 km, urmând să fie executate lucrări de 24 de milioane de euro din totalul de 47 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte proiectele prin PNDL vor fi finalizate lucrările de drumuri de la Panaci – Glodu, Boroaia, Slatina (jumătate din lucrare, întrucât se aşteaptă finalizarea introducerii reţelelor de apă-canal) Hârtop – Vultureşti, Rădăuţi – Frătăuţi – Bilca – Vicovu de Sus şi Teşna – Coşna, unde urmează să fie desemnat constructorul.

În ceea ce priveşte investiţiile din bugetul propriu se vor realiza drumurile judeţene Siret – Muşeniţa, Sulpicani – Gemenea, drumul spre Codrii Seculari Slătioara, pentru a se pune în valoare obiectivul UNESCO, Pleşa – Mănăstirea Humorului – Soloneţul Nou, Câmpulung Moldovenesc – Rarău.

În ceea ce priveşte reparaţiile, acestea se vor realiza pe 50 km şi vor costa circa 40 de milioane de lei.

Preşedintele Gheorghe Flutur a arătat că în 2020 vor fi modernizaţi 180 km de drumuri judeţene şi reparaţi alţi 50 km.

Un alt proiect la care va începe execuţia în cel mai scurt timp este cel de realizare a Sălii Unirii în actuala curte interioară a Palatului Administrativ.

Totodată, vor fi amenajate platformele de transfer a deşeurilor de la Fălticeni şi Rădăuţi, va începe proiectul de reamenajare şi modernizare a Muzeului de Istorie din Siret, vor fi modernizate Grădiniţa Specială Fălticeni şi Şcoala Specială Rădăuţi, se începe prin POR proiectul Parcului Industrial Siret şi se amenajează Muzeul de Artă din Suceava cu 1,7 milioane de euro, după ce proiectul va fi aprobat spre finanţare cu fonduri norvegiene. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: