Senatorul PSD Ioan Stan consideră că, pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate, PNL şi preşedintele Klaus Iohannis nu vor respecta decizii ale Curţii Constituţionale

Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, vineri, că aşteaptă să vadă strategia pusă la cale de liberali pentru declanşarea alegerilor anticipate.

El a spus că, probabil, parlamentarii care au votat pentru căderea guvernului condus de Viorica Dăncilă vor fi şi cei care vor respinge, consecutiv, două propuneri de guvern, dar a menţionat că în primul rând va trebui să fie demis actualul guvern.

Senatorul PSD a arătat că alegeri parlamentare anticipate nu se vor putea organiza odată cu alegerile locale şi că nici cu 6 luni înainte de încheierea la termen a legislaturii, potrivit deciziilor Curţii Constituţionale.

El a spus însă că se aşteaptă ca PNL şi preşedintele Klaus Iohannis să nu respecte deciziile Curţii Constituţionale, aşa cum preşedintele a făcut acum când a promulgat Legea bugetului, fără să aştepte decizia Curţii Constituţionale la sesizarea PSD şi nici cea privind OUG 114/2018.

„Ei privesc hotărârea Curţii Constituţionale ca o recomandare.(…) Probabil că nu vor ţine cont de hotărârea Curţii Constituţionale” a spus Ioan Stan.

Senatorul Ioan Stan a declarat că aşteaptă să vadă strategia PNL privind declanşarea alegerilor anticipate şi apoi va putea comenta mai pe larg această situaţie.

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, după o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, că au convenit că alegerile anticipate reprezintă „cea mai bună soluţie pentru România”.

„Românii nu mai vor PSD la putere. Parlamentul este dominat de PSD şi acţionează ca o frână în calea demersurilor preşedintelui. E necesar ca puterea să revină la popor” a spus Orban, care a menţionat că nu va dezvălui strategia pentru declanşarea alegerilor anticipate.

El susţine ca alegerile anticipate să fie organizate simultan cu alegerile locale.

Organizarea simultană a alegerilor parlamentare cu cele locale a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională în 2011.

Curtea Constituţională arăta că organizarea simultană a alegerilor determină dificultăţi în exercitarea dreptului constituţional la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opţiunii pe şase buletine de vot: Senat, Camera Deputaţilor, primărie, consiliul local, consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean), dar că legea restrânge dreptul constituţional de a fi ales.

Potrivit Constituţiei României, după consultarea preşedinţilor celor două camere, şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: