Sărbătoare

Sărbătoare

Luna decembrie 2019 s-a dovedit a fi deosebită. În această lună au avut loc, printre altele, evenimente de o mare importanţă: împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia română din Decembrie 1989 şi 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Ucrainenilor din România (UUR). Aceste evenimente au fost comentate, numite şi recunoscute şi pe plan internaţional. Astfel, au fost schimbări democratice pe toate planurile. Tot în decembrie, Moşii Nicolae şi Crăciun, care bântuie veacurile, sunt aşteptaţi cu sufletul la gură de copii.

Deoarece preşedintele UUR (cu toţi bărbaţii familiei) poartă numele de Nicolae, a fost binevenită ideea de a sărbători evenimentul Uniunii Ucrainenilor de Sf. Nicolae pe stil vechi. La hotelul „Grand” din Bucureşti s-au adunat ucrainenii din toată ţara: oameni cu o bogată activitate în cadrul organizaţiilor la oraşe şi sate. În prezidiu au luat loc oameni care au muncit la înfiinţarea organizaţiilor, parlamentari, scriitori, oaspeţi din Ucraina. Aceştia, pe rând, au luat cuvântul, arătând că anul 2019 a fost un an cu provocări, momente de neuitat, dar şi binecuvântări, trăit cu încredere în faptul că întotdeauna lucrurile se rezolvă; s-au înmânat cadouri, plachete – ca semn de preţuire pentru munca depusă pentru înfiinţarea organizaţiilor, pentru cea culturală şi obştească.

În partea a doua a fost prezentat un program artistic de excepţie de către Corul filialei Maramureş condus de dna Geta Petreţchi, Ansamblul „Călina Roşie” – Petreţelu Miroslav; corul studenţilor din Cluj-Napoca – Serioja Ioan Ibrin, renumitul ansamblu de dansuri „Cozacioc” din Bălcăuţi – Petru Şoiman cu dansul „Hopuc” şi „Un buchet de dansuri ucrainene” din Caraş-Severin condus de Ioan Liber, grupul vocal „Miculeanca” din Satul Mare, dirijor Loredana Morar şi Georgeta Buxalo, grupul de dansuri „Primăvara” din Botoşani condus de Scolschi Gabriel, rapsodul popular Vasile Scutelnicu din Botoşani, grupul vocal „Marea Neagră” din Sfântul Gheorghe (Tulcea), condus de Dumitru Cernenco, ansamblul de dansuri „Prietenii de aur” Timiş, condus de Ciprian David. A urmat un montaj literar prezentat de copiii cl. a II-a cu limbă de predare ucraineană dintr-o şcoală din Maramureş pregătit de învăţătoarea Larisa Valentina Petreţchi. Alt montaj literar au prezentat elevii cl. a III-a din Negostina, pregătiţi de Cristina Chideşa. Amândouă montajele au fost închinate sărbătorii Sf. Nicolae. Spiritul sărbătorii Sf. Nicolae şi al Crăciunului a sălăşluit în fiecare dintre participanţii la spectacol, iar emoţia ne-a învălui şi ne va învălui şi în viaţa de zi cu zi de peste an.

Consider că nu este copil care să nu creadă în Moşii Nicolae şi Crăciun, aşa cum nu există părinţi care să nu creadă în Dumnezeu. De aceea, la coborârea de pe scenă, micii artişti erau aşteptaţi de Moş Nicolae lângă frumosul şi impunătorul brad împodobit, cu daruri pentru fiecare. Emoţia şi bucuria lor sunt greu de descris în cuvinte. Această călătorie m-a îmbogăţit spiritual. Din orice călătorie îmi rămân imagini care se adâncesc în sufletul meu şi nu-mi găsesc liniştea dacă nu le fac publice. La plecare spre Bucureşti, la Negostina şi Bălcăuţi, au urcat micii artişti care au umplut autocarul. Dând timpul înapoi, mă gândeam la atmosfera de şcoală cu copiii zburdalnici. Mai ales acum, când libertatea este înţeleasă în mod eronat şi unii copii o fac pe „eroii”. Dar de data asta m-am înşelat. Aceşti artişti care au ridicat sala în picioare cu ropote de aplauze pentru frumuseţea dansurilor şi execuţia lor s-au dovedit a fi „artişti” şi în comportare. S-au comportat civilizat, asemenea oamenilor maturi. La coborâre le-am adresat felicitări atât pentru ei, cât şi pentru părinţii lor, profesorii care i-au educat şi instruit, urându-le succese în a deveni oameni mari, deoarece ţara are atâta nevoie de oameni de valoare!!!

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: