La Suceava

„Opreşte cancerul de col uterin”, ediţia a VII-a

O nouă ediţie a evenimentului „Opreşte cancerul de col uterin”, a VII-a, va avea loc la Suceava în data de 28 ianuarie, de la ora 17, la Muzeul de Istorie Suceava.

Potrivit organizatorilor, participanţii vor putea adresa întrebări despre cancerul de col uterin unora dintre cei mai buni specialişti din Suceava. Una dintre principalele teme ale ediţiei de anul acesta va fi vaccinarea anti-HPV.

În anii precedenţi, evenimentul a atras un public numeros.

Ministerul Sănătăţii a reluat în 2020 campania de vaccinare anti-HPV care se adresează în principal fetiţelor. Vaccinarea se efectuează doar la cererea şi cu acordul părinţilor sau aparţinătorilor legali, iar aceştia pot afla informaţii de la medicul de familie, dar şi participând la evenimentul pe care îl anunţăm.

Ediţia de anul acesta este organizată de Televiziunea Intermedia Suceava, în parteneriat cu Asociaţia SEVA Suceava. Organizatorii au lansat îndemnul: „Ia-ţi prietenele cu tine şi hai să afli totul despre o boală care, deşi poate fi prevenită, ucide, în România, câte şase femei zilnic!”.

Iniţiatoarea evenimentului, Adriana Dascălu Bulină, care a suferit şi ea de cancerul de col uterin, a declarat că această boală nu ar trebui să omoare pe nimeni, dar, totuşi, România este pe primele locuri la mortalitate, pentru că femeile află prea târziu diagnosticul.

„În noiembrie 2013 am învins, după o a doua intervenţie chirurgicală, histerectomie totală interanexială laparoscopică, (prima, în iulie, fusese conizaţie cu ansă diatermică), în lupta împotriva cancerului de col uterin! De reţinut că marea mea şansă au fost controlul medical periodic şi testul Babeş-Papanicolau, pentru că, astfel, am aflat de afecţiune în stadiul zero, diagnosticul fiind carcinom in situ de col uterin! Aş vrea să vă rog, dragelor, să aveţi grijă de voi şi să vă căutaţi de sănătate! Sper să vă fie de ajutor exemplul meu personal şi dezbaterea pe care o organizez în fiecare an, în februarie, din 2014 încoace, «Opreşte cancerul de col uterin»! Pentru mine boala a fost şansa de a mă redescoperi şi de a descoperi/ redescoperi oameni minunaţi pe care i-aş multiplica, dacă aş putea! Cancerul de col este o boală care nu ar trebui să omoare pe nimeni şi, totuşi, România este pe primele locuri la mortalitate, pentru că femeile află prea târziu diagnosticul, în stadii avansate ale bolii, atunci când rar se mai poate face ceva pentru ele. Asta înseamnă să nu mergi la medic şi să crezi că ţie nu ţi se poate întâmpla! Mai multe poveşti cu final fericit în lupta împotriva cancerului de col, la evenimentul de pe 28 ianuarie!” a declarat Adriana Dascălu Bulină.

Participanţii la eveniment pot cumpăra bilete la tombolă (50 de lei biletul) şi pot face donaţii, banii strânşi ajungând la o bolnavă de cancer de col uterin care are probleme financiare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: