Bucurii sufleteşti

„Sunt zile senine/ şi nopţi înfrigurate,/ Sunt vorbe de duh/ Şi vorbe adevărate” scriam în poezia „Preţuire”. Iată că hazardul m-a făcut să le şi trăiesc.

O familie stimată, preţuită, al cărei suflet emană dragoste de semeni, bunăvoinţă şi dărnicie, despre care am citit în cărţi, reviste şi ziare numai cuvinte elogioase, bazate pe fapte, ne-a invitat să le fim oaspeţi dragi în locuinţa din Suceava, locuinţă care a găzduit sute de invitaţi şi neinvitaţi, oameni de cultură şi nu numai.

Această familie ce vieţuieşte în armonie poartă un nume de rezonanţă în istoria Bucovinei: Ioana şi Ciprian Bojescu.

Vizita noastră în Suceava a coincis cu un eveniment cultural de excepţie ce se desfăşoară la finele fiecărui an: Gala premiilor Societăţii Scriitorilor Bucovineni. Împreună cu soţia, am participat şi noi în calitate de ascultători şi privitori la această manifestare de prestigiu, culturală şi de bilanţ, ocazie cu care am cunoscut vizual oamenii de cultură din zonă şi pe premiaţi.

Înainte de sosirea noastră la Suceava, un suflet nobil, o venerabilă doamnă de o aleasă cultură şi scriitoare, „Privighetoarea” din Câmpulung Moldovenesc, Artemisia Ignătescu, ne-a invitat să participăm la această gală. Şi doamna doctor în istorie Alis Niculică, cu amabilitate, ne-a făcut această invitaţie, iar domnul Ciprian Bojescu, fiind membru al acestei prestigioase Societăţi, ne-a con-dus în deja legendara sală.

Emoţiile mi-au revenit, ca şi la exprimarea primului cuvânt „te iubesc”, când m-am întâlnit cu doamna Artemisia Ignătescu, întâlnire dorită de câţiva ani, în cadrul acestei festivităţi de gală. Emoţiile au fost reciproce şi bucuria ne-a luminat chipurile şi sufletele.

Ziua de 13 decembrie 2019 a fost pentru noi memorabilă, o zi de neuitat în care am ascultat frumoasele cuvinte, la obiect, ale vorbitorilor despre realizările literare, despre făgaşul de urmat în literatură şi în cultura românească.

Revederea chipurilor dragi, ale doamnei Maria Toacă şi acad. Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi, al doamnei Alis Niculică şi al multor altora, a fost pentru mine şi soţie un dar nepreţuit, pe care îl considerăm cel mai frumos cadou de sărbători.

Ne-au impresionat exponatele din clădirea Muzeului de Istorie, vechimea, varietatea lor şi modul exemplar de expunere. Doamna care ne-a fost ghid şi al cărei nume memoria nu l-a înregistrat (pentru care îi cer scuze), ne-a condus într-un circuit prestabilit prin toate încăperile, oferindu-ne explicaţii pertinente. Stimată doamnă, vă mulţumesc!

Toate aceste bucurii şi evenimente, toate la un loc, le datorăm ziarului „Crai nou”, pe care îl citim de peste 5 ani şi în care evenimentele culturale din pagina realizată de doamna Doina Cernica ne bucură şi ne instruiesc. Mulţumim colectivului redacţional. Mulţumim domnului profesor Kolea Kureliuk pentru expedierea şi primirea tuturor publicaţiilor.

Ne-am reîntors acasă, la Gherla, mai bogaţi şi mai fericiţi, cu sufletul plin de bucurie, încărcat cu vorbele adevărate rostite în alocuţiuni, cu încrederea că literatura, parte a culturii, şi-a găsit calea de urmat pentru propăşirea culturii româneşti.

NICULAE SUCIU,

Gherla

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: