Cartel ALFA cere convocarea Consiliului de Dialog Social:

Pilonul II de pensii nu e doar un business

CNS Cartel ALFA solicită convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripart de Dialog Social, după ce guvernul PNL a anunţat că vrea să majoreze procentul virat la Pilonul II de pensii. Sindicaliştii subliniază că acest pilon nu este „doar un business, ci un sistem de protecţie socială”.

„Guvernarea PNL şi-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerinţelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilităţii de a opta între Pilonul I şi Pilonul II; creşterea procentului virat la Pilonul II. În esenţă, se doreşte mărirea părţii din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporţională a pensiei publice, fără însă a garanta obţinerea vreunui beneficiu de către salariaţii care cotizează la sistem” conform unui comunicat de presă al confederaţiei sindicale.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât a unei dezbateri cu partenerii sociali şi societatea civilă, cât şi a unei analize pe baza unor date şi simulări concrete.

„Argumentele bazate pe panică („Sistemul de pensii se află într-un pericol iminent” – Violeta Alexandru) sau afirmaţiile false şi jumătăţile de adevăr („numărul persoanelor active descreşte simţitor”; „Pilonul II este un sistem corect”) indică faptul că modificările nu sunt în interesul contribuabililor, ci sunt orientate prioritar în beneficiul administratorilor de fonduri de pensii.

Cu alte cuvinte, „Guvernul nu înţelege scopul social al acestui sistem şi, prin măsurile pe care le propune, susţine doar unul dintre actorii acestuia: businessul administratorilor” conform sursei citate.

Sindicaliştii spun că niciunul dintre sistemele de pensii obligatorii nu este perfect.

„Sistemul public de pensii de tipul pay-as-you-go este un sistem stabil, bazat pe solidaritate intra- şi intergeneraţională, care permite o distribuire echitabilă a veniturilor populaţiei la bătrâneţe şi reprezintă în acelaşi timp un macrostabilizator în caz de criză financiară, aşa cum s-a demonstrat în timpul crizei financiare din 2008. Acest sistem este însă vulnerabil la evoluţiile demografice şi la fenomenele de pe piaţa muncii, precum munca informală sau creşterea segmentului de lucrători atipici etc. Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este perceput ca o garanţie a accesului la un nivel decent de pensie, ca un sistem transparent, în care contribuţiile personale au trasabilitate. Dezavantajele sunt costurile ridicate de administrare, impredictibilitatea veniturilor de la bătrâneţe din cauza riscurilor pieţelor de capital în situaţii de criză şi beneficiile scăzute, aşa cum s-a dovedit în ţările în care sistemul are o vechime mai mare” precizează sursa citată.

Sindicaliştii mai susţin şi că, în prezent, nu există nicio obligaţie legală a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului acumulat.

„Se vorbeşte despre pensia din Pilonul 2 ca fiind o „pensie suplimentară”. Nu este însă în niciun fel „suplimentară”, atâta timp cât „nu există o minimă garanţie că aceasta va fi mai mare sau cel puţin egală cu partea cu care se micşorează pensia publică (cu aproape o pătrime). Dimpotrivă, dovezile indică faptul că aceasta va fi la un nivel mai mic decât ceea ce se „pierde” din sistemul public. Comisioanele de administrare stabilite de Legea nr. 411/2006 sunt mari în raport cu responsabilitatea pe care administratorul de fond o are. Astfel, nu există obligaţia de a garanta valoarea contribuţiilor nici măcar actualizată cu inflaţia” conform sursei citate.

În acest context, Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” solicită convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social pentru o discuţie cu toţi actorii sociali în vederea finalizării şi reglementării corecte a sistemului de pensii administrat privat, inclusiv a reformei din domeniul pensiilor care se doreşte a fi realizată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: