De la finele lunii ianuarie

Sucevenii vor fi legitimaţi de poliţişti doar cu motiv

La sfârşitul lunii ianuarie 2020, vor intra în vigoare prevederile Legii 192 din 2019 care modifică şi completează unele acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, dar prevăd şi instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, ca şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a personalului angrenat. Potrivit proiectului de lege, măsurile sunt însoţite şi de o serie de „garanţii oferite cetăţeanului”, care, prin texte de lege predictibile, va cunoaşte care îi sunt drepturile, căror obligaţii trebuie să se conformeze, care sunt limitele de acţiune ale poliţistului şi motivele utilizării unor mijloace din dotare.

Astfel, de la finele acestei luni, sucevenii vor putea fi legitimaţi de oamenii legii, dar numai cu motiv. Stabilirea identităţii unei persoane se face pe baza actelor de identitate. Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identităţii se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declaraţiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces, potrivit legii.

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Suceava, „poliţistul este îndreptăţit să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care: aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta; aceasta solicită sprijinul sau intervenţia organelor de poliţie ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilităţii, consumului de alcool sau altor substanţe psihoactive ori a altor asemenea circumstanţe necesită sprijinul organelor abilitate; descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcaţiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii; aceasta desfăşoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în faţa unei autorităţi sau instituţii publice; aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spaţiu în care accesul este controlat; cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condiţiile legii; există obligaţia legală de a se stabili identitatea acesteia”.

În plus, potrivit modificărilor şi completărilor legislative, în momentul în care se face legitimarea unei persoane, „poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă acesteia, verbal, motivul legitimării”, iar „persoana are obligaţia de a înmâna acestuia actele de identitate şi de a comunica informaţiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identităţii sale”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI