Statornicie

„…După ce preotul sfinţea apa din cadă, se ducea şi stropea mulţimea cu apă sau agheasmă şi stropea şi toate cofiţele cu apă care erau înşirate pe mai multe rânduri, pe o distanţă mare, iar altă parte de oameni se repezeau cu toţii la cadă şi luau agheasmă de acolo; cu această ocazie, puteai vedea mare lipsă de cultură, multă prostie, se udau toţi, care de care căuta să ia înainte, să nu se termine, iar alţii mai luau şi paie sau cetina pe care stau preoţii jos, spuneau că le ia de diferite leacuri şi descântece.” Iaca aşa povestea Toader Hrib de la Arbore în hronicul său, la data de 6 ianuarie 1960, arătând „cum se sărbătorea această sărbătoare religioasă acum cincizeci de ani” (…prin 1910, când autorul avea 13 ani). În ce-l priveşte pe acel Toader Hrib din 1960, azi s-ar putea spune că era afectat binişor de opinii partinice. Dar receptând noi, an după an, „ritualul” unora dintre poporeni la această sărbătoare, ori dacă nu ştirile tv părelnic tendenţioase inclusiv în repetiţia lor, nu se poate să nu constatăm, peste timp, trăinicia, statornicia acestui obicei de-a fi omuleţul (totodată slab în fire şi tare-n atitudine), dacă-i cu putinţă, printre primii (şi care, eventual, să ia pentru sine şi ai săi mai mult decât alţii). Uite că în acest an aflarăm că, la Constanţa – se înţelege că fără dezlegare, dar cu înţelegere pentru firea omenească – s-au găsit inşi care să fure de duminică startul Bobotezei, spre a se aproviziona înaintea creştinilor cuminţi. Dar ce zic eu?!… Să nu fie cu bănat. Şi să le-ajute, căci vor fi având trebuinţe!

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Adevarat scrisai dle Liviu Clement! Foarte multi “credinciosi” cer sa le dea Domnul, dar pacate fac imediat dupa ce ies din Biserica! Bîrfesc, urasc, mint etc. Dar ei pozeaza in mari credinciosi! Spera ca agheazma ii va feri de toate pacatele! Da Doamne! Dar poate ar trebui sa fie mai buni cu ceilalti si cu animalele…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: