Despre solidaritate

Întrebat, la o săptămână după ce nenorocirea se întâmplase (deh, cică „incidente medicale regretabile” sunt posibile oriunde în lume), ce s-a petrecut şi cine e de vină în cazul pacientei care a ars pe masa de operaţie de la Spitalul Floreasca, şeful secţiei (mai contează numele?) s-a grăbit să afirme că, deşi el este cel care semnase raportul operator, nu are nicio vină personal, şi că alţii sunt responsabili de ceea ce se întâmplase în secţia pe care cu onoare o conduce. Aceasta părea a fi atunci grija sa, să-şi apere numele.

Păi numele îl apăra mai bine dacă îşi dădea demisia în momentul ăla; atunci îmi scoteam eu pălăria în faţa lui. Aşa, a părut că nu numele doreşte a-l apăra, ci scaunul.

Asta fac şi cei care au sărit să-şi apere şeful demis şi găsit vinovat pentru a fi încălcat 10 din cele 33 de obligaţii asumate prin contractul de administrare a secţiei. O reacţie ruşinoasă, o solidarizare care spune multe despre sistemul medical. Un om a ars, a fost o eroare umană, a fost o culpă medicală pentru care se plăteşte. S-a folosit un dezinfectat nepotrivit, deşi spitalul avea alternativă mai sigură pentru dezinfectarea pacientei. Demiterea şefului de secţie, care are o responsabilitate totală, care nu s-a aflat lângă medicul rezident care a efectuat operaţia, este cea mai mică dintre plăţi. Să laşi la o parte interesele pacienţilor susţinând că se politizează decizia de înlăturare a şefului unei secţii în care „această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital” mă duce cu gândul la drama de la „Colectiv”, când „aveam de toate, condiţii ca în Germania”, dar pacienţii au murit cu zile. Greva se face pentru nişte interese salariale şi profesionale, nu reuşesc să îmi dau seama care sunt acestea în cazul de faţă.

Să nu uit să precizez că eu – spun cu mâna pe inimă – statui aş face medicilor. Aşa medici cunosc eu, din ăia în faţa cărora m-aş închina.

Şeful secţiei este o somitate medicală. L-aş fi vrut o somitate cu onoare, asta nu i-ar fi luat nimic din meritele profesionale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: