Despre preţuire

Venită în oraşul care i-a fost, cu mulţi ani în urmă, casă, prietena mea a dorit, între altele, să revadă şi Cetatea de Scaun. Aş minţi spunând că am sărit în sus de fericire când am auzit-o, nu-mi ajung degetele de la ambele mâini de câte ori am fost acolo, anul trecut, dar am ales să o însoţesc, că nu era s-o las să facă drumul până acolo singură. M-am consolat spunându-mi că e, totuşi, un bun prilej de dezmorţit oasele şi de înviorat ce se mai putea înviora din mine.

2 ianuarie. Platoul Cetăţii era plin de oameni, iar la casa de bilete – am făcut ochii mari – era coadă. Lungă. Nu venise vreun autocar, l-am căutat din ochi, nu era nicio maşină mare în parcare. Erau turişti, aflaţi în zonă.

Şi în Cetate oameni mulţi, înăuntru şi pe afară. Copii, răscolind cu privirea fiecare colţişor, făcând ochi mari la armele expuse, bărbaţi cercetând dovezile istorice, pipăind tunurile instalate pe ziduri sau pur şi simplu plimbându-se agale cu mâinile la spate, precum făceau şi cei doi oameni de fotbal dintr-o celebră familie ce-a ţinut titlurile mass-media multă vreme. Doamnele, ei, doamnele erau – multe dintre ele – ocupate cu fotografiile căci, vai, ce locuri frumoase, ce minunat s-a restaurat totul aici, ce privelişte excepţională oferă Cetatea, cât de frumos e totul şi ce bine le pare că au venit.

M-am plimbat printre turişti cu sentimentul că sunt gazdă şi m-am înfoiat în mine de mândrie. M-am şi certat că, uite, mă învăţasem cu minunea asta care străjuieşte oraşul şi nu o mai preţuiam, parcă, aşa cum merita. Şi că într-o zi de început de an pietrele alea, dimpreună cu tot ce adăposteau ele, mi-au adus multă căldură în suflet, deşi gândisem cu oarece lehamite spre ele, când m-am pornit la drum.

Aş fi luat acasă o piatră din aia, ca să-mi amintesc de momentul ăla frumos. Dar am lăsat-o acolo, să se mai bucure şi alţii de ceea ce o piatră, pusă peste o altă piatră, poate să dăruiască.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: