Sfântă Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Duminică, 15 decembrie a.c., ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu PS Părinte Damaschin, a săvârşit Sf. Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Oficiat în sobor arhieresc, în biserica mare a mănăstirii, serviciul divin a fost prilej de apropiere între credincioşii din Suceava şi cei din localităţile limitrofe ale oraşului, deoarece  au participat în număr foarte mare la liturghie.

Corul mixt al catedralei a dat răspunsurile liturgice.

La finalul Sf. Liturghii, toţi închinătorii au ascultat cuvântul de învăţătură al ÎPS Părinte Pimen, privitor la semnificaţia zilei.

Construită în perioada anilor 1514-1522  de fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Bogdan al III-lea, şi terminată de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă, Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou are două hramuri: Sf. M. Mucenic Gheorghe, sărbătorit la 23 aprilie, şi Sf. M. Mucenic Ioan cel Nou, prăznuit la 24 iunie.

Corpul de clădire al mănăstirii s-a înălţat – după tradiţie – pe locul unde a existat cândva o mică biserică de lemn din care nu s-au păstrat dovezi arheologice.

Biserica a fost pictată, atât în interior cât şi în exterior, în perioada 1532-1534, sub domnia lui Petru Rareş.

Aici se află moaştele Sf. Ioan cel Nou, aduse în 1589 de la fosta catedrală mitropolitană a Moldovei. Ele sunt păstrate în raclă de argint şi expuse pentru închinare. Minunile înfăptuite de Sf. Ioan cel Nou l-au desemnat drept ocrotitorul Moldovei, alături de Cuvioasa Parascheva. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: