Canotaj

Sportivii suceveni printre protagoniştii anului 2019

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat că 2019 a fost un an bun pentru canotorii români, care dă speranţe pentru cucerirea unor medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acesta fiind obiectivul principal pentru 2020.

„Anul 2019, din punctul de vedere al federaţiei, este un an în care noi ne-am atins obiectivele propuse şi asta este un lucru extraordinar. Că întotdeauna există loc şi de mai bine, asta e clar, dar să nu îl mânii pe Dumnezeu şi să spun că aş fi nemulţumită. E un an bun, care ne dă speranţe pentru Jocurile Olimpice, pentru că, de fapt, ăsta este obiectivul nostru major, să cucerim medalii la Jocurile Olimpice”, a declarat Lipă.

Întrebată care sunt cele mai mari realizări ale canotajului în 2019, Lipă a amintit şi de performanţele obţinute la juniori, precizând că este o generaţie care poate obţine medalii la viitoarele ediţii ale JO: „Întotdeauna ne raportăm la echipe de seniori, pentru că aşa este şi normal, dar nu trebuie să uităm de viitor şi aici mă refer la juniorii noştri. Avem o generaţie bună, care promite, sper să fie sănătoşi şi să îi vedem în loturile olimpice, cu perspectivă de medalii la viitoarele ediţii ale Jocurilor Olimpice”.

Lipă este mulţumită de faptul că şapte bărci au reuşit calificarea la JO de la Tokyo în urma prestaţiei de la Campionatele Mondiale de la Linz.

„Probleme sunt tot timpul, pentru că nu putem spune că avem tot ce ne trebuie pentru marea performanţă, dar încercăm să le rezolvăm din mers, atât cât se poate. Ar fi foarte frumos să putem spune că avem tot ce ne trebuie. Dar eu zic că, una peste alta, anul acesta am avut cam tot ce ne-a trebuit, ca drept dovadă am calificat şapte echipaje la Jocurile Olimpice. Sportivii noştri au plecat, începând cu 1 decembrie, în Italia la pregătire, iar o parte au structurat programul pentru a intra în lupta calificărilor anul viitor în mai, iar ceilalţi îşi continuă pregătirea conform graficului pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a afirmat preşedinta FRC.

Obiectivul federaţiei pentru 2020 este prezenţa la Tokyo cu 9 echipaje, de unde să revină cu cel puţin două medalii olimpice.

„Noi intenţionat am lăsat bărcile de 8 plus 1 ultimele, pentru a intra în calificări anul viitor. Ne vom prezenta la startul calificărilor cu cel mai bun 8 feminin şi 8 masculin, care vor intra în lupta pentru medalii la Jocurile Olimpice. Aşa am structurat obiectivul, să calificăm întâi bărcile mici şi în următorul an să rămână bărcile de 8 plus 1. Ca obiectiv la Jocurile Olimpice avem să calificăm 9 bărci şi ne-am propus două medalii şi trei locuri 4-6. Încercăm însă ca locurile 4-6 să le transformăm în medalii”, a subliniat Lipă.

Referitor la cel mai bun sportiv în 2019, Lipă spune că nu poate nominaliza unul, pentru că România nu a avut în acest an un campion mondial.

„Îmi este foarte greu să spun care este cel mai bun sportiv al anului, pentru că, dacă ne raportăm la Jocurile Olimpice, nu avem niciun titlu mondial care să dea sportivul anului. În ceea ce priveşte canotajul, la gala pe care am avut-o, au fost desemnate cele două sportive din barca de doua vâsle, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar”, a mai spus Elisabeta Lipă.

În urma rezultatelor obţinute la Campionatele Mondiale de canotaj de la Linz, România a reuşit să califice şapte echipaje la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020: dublu feminin vâsle categorie uşoară, dublu rame masculin, dublu rame feminin, dublu vâsle feminin, dublu vâsle masculin, patru rame feminin, patru rame masculin. Federaţia Română de Canotaj îşi propune şi calificarea bărcilor de 8+1 masculin şi feminin în competiţiile de anul viitor.

România a cucerit la mondialele de la finalul lunii august două medalii de argint, la dublu vâsle feminin (Nicoleta-Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş) şi patru rame masculin (Mihaiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu şi Cosmin Pascari).

În iunie, la europenele de seniori de la Lucerna (Elveţia), România a cucerit şase medalii, una de aur, patru de argint şi una de bronz. Singura medalie de aur a fost câştigată de echipajul feminin de opt plus unu (Cristina-Georgiana Popescu, Amalia Bereş, Mădălina-Gabriela Caşu, Roxana Parascanu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Maria-Magdalena Rusu, Roxana-Iuliana Anghel, Daniela Druncea), care şi-a apărat astfel titlul continental. O medalie de argint au cucerit la dublu rame masculin vicecampionii mondiali Ciprian Tudosă şi Marius Cozmiuc. Argint au obţinut şi Adriana Ailincăi şi Maria Tivodariu, la dublu rame feminin. În finala probei feminine de 4 rame, Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereş şi Denisa Tîlvescu s-au clasat pe locul 2, cucerind medaliile de argint. O altă medalie de argint a fost câştigată de echipajul feminin de dublu vâsle, format din Ancuţa Nicoleta Bondar şi Simona Radiş. La dublu vâsle masculin, vicecampionii europeni de anul trecut, Marian Florin Enache şi Ionuţ Prundeanu s-au clasat pe locul 3, cucerind medaliile de bronz.

În septembrie, România a dominat Campionatele Europene de canotaj Under 23, cu nouă medalii de aur, una de argint şi două de bronz, la Ioannina (Grecia).

România nu a obţinut nicio medalie, în mai, la Campionatele Europene de canotaj pentru juniori de la Essen (Germania), cel mai bun rezultat fiind locul 5, obţinut de echipajul feminin de opt plus unu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: