Atenţie !

De sărbători revin înşelătoriile prin metoda „şmen”

>  Vizate sunt persoanele interesate să schimbe valută şi persoanele vârstnice

Apropierea sărbătorilor de iarnă şi nevoia de bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor necesare îi determină pe mulţi suceveni să apeleze la rezervele valutare, dar tentaţia unui schimb mai avantajos poate oricând să vă transforme în victimă. Este avertismentul care vine din partea poliţiştilor suceveni după ce, doar la finele săptămânii trecute, două persoane s-au plâns oamenilor legii că au fost înşelate prin metoda „şmen”.

Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de un tânăr în vârstă de 25 ani, din Bălăceana, că a fost înşelat de o persoană necunoscută pe raza capitalei judeţului. În jurul orei 11, în timp ce se afla în zona caselor de schimb valutar aflate vizavi de piaţa centrală a oraşului, tânărul a fost abordat de o persoană necunoscută, care l-a determinat să îl însoţească spre o altă casă de schimb valutar, ce oferă un curs  mai convenabil. Victima a acceptat invitaţia şi a însoţit respectiva persoană, iar în momentul în care au ajuns pe strada Curtea Domnească, necunoscutul i-a propus să îi schimbe o sumă, la un schimb mai avantajos ca cel oferit de casele de schimb din zonă. Între cei doi a avut loc un acord verbal, urmând ca tânărul de 25 de ani să îi ofere necunoscutului 200 euro, iar aceasta să îi remită 950 lei. În aceste condiţii, persoana necunoscută i-a oferit părţii vătămate o sumă în bancnote de 50 lei, iar  după ce victima a numărat banii a constatat că a primit o sumă mai mică decât cea convenită, doar 900 de lei, fapt pentru care i-a atras atenţia persoanei în cauză. Valutistul i-a solicitat înapoi suma de 900 lei pentru a o completa cu încă o bancnotă de 50 lei, conform înţelegerii prealabile, iar tânărul s-a conformat, dar la a doua schimbare nu a mai fost atent şi, după efectuarea tranzacţiei, persoana necunoscută a părăsit zona, iar tânărul, când a numărat din nou banii, s-a trezit că primise doar 350 lei.

Poliţia Suceava a fost sesi-zată, prin 112, şi de o bătrână, înşelată cu ocazia unei operaţiuni de schimb valutar în cartierul Burdujeni. Femeia, în vârstă de 78 ani, din comuna Siminicea, a intrat în incinta unei case de schimb valutar cu intenţia de a cumpăra euro, astfel că s-a aşezat la rândul casei de schimb. Persoana vătămată a declarat că în acel loc a fost abordată de o persoană necunoscută care tocmai efectuase operaţiuni la acea casă de schimb valutar şi care i-a propus un schimb valutar mai avantajos, astfel că a însoţit-o afară din magazin. Aici au convenit să schimbe 400 de euro contra sumei de 1.900 lei, învoială cu care bătrâna a fost de acord. În aceste condiţii, femeia i-a înmânat persoanei necunoscute bancnotele în lei, dar aceasta s-a întors cu spatele pentru un scurt moment, după care a revenit şi i-a spus bătrânei că nu mai doreşte să efectueze operaţiunea, i-a înmânat o sumă de bani şi a părăsit zona. Bătrâna s-a apucat să numere banii primiţi, dar până la finalizarea operaţiei „partenerul de afaceri” se făcuse nevăzut, returnând victimei doar 900 din cei 1.900 lei câţi i-au fost încredinţaţi iniţial.

În ambele cauze au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune” în vederea identificării autorilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: