Cătălin Nechifor:

Nu am susţinut înfiinţarea FDI, dar desfiinţarea lui va genera probleme majore cu primăriile care au semnat deja contracte

> Deputatul sucevean îi recomandă premierului Ludovic Orban să preia aceste proiecte la finanţare prin PNDL

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, consideră că statul român se va trezi peste noapte cu sute de procese şi va trebui să plătească sume mari de bani în situaţia în care, aşa cum de altfel a anunţat premierul Ludovic Orban, se va abroga în integralitate OUG 114/2018, iar, pe cale de consecinţă, se va desfiinţa şi Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI).

El menţionează că a criticat la momentul potrivit „inventarea” acestui instrument de finanţare a unor proiecte de dezvoltare pentru primării.

„E limpede că s-a dorit o nouă formulă pentru a subordona primarii faţă de puterea centrală, doar că, aşa cum s-a întâmplat în cazul multor tentative din trecut, acest lucru nu-i folositor pentru cei care l-au gândit, ci pentru cei care l-au moştenit” a spus deputatul Pro România.

El a explicat că sunt multe alte instrumente de finanţare, chiar şi nerambursabile, pentru că FDI acordă împrumuturi în fapt localităţilor, rambursabile în termen de 20 de ani, făcând referire la PNDL şi mai ales la fondurile europene din cadrul financiar multianual 2014 – 2020, pe care România le-a utilizat în proporţie de 28% până în prezent (iar din 2021 nu se mai pot face contracte în actualul cadru financiar).

„Dar asta nu înseamnă că obligaţiile asumate nu trebuie respectate. Iar în situaţia de faţă lucrurile sunt simple, primarii au semnat proiecte, în calitate de beneficiari, împreună cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, ca finanţator, entitate aflată în subordinea guvernului. Iar la articolul 3, aliniatul b) din contractul-cadru scrie negru pe alb: Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză trebuie «să asigure, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului, sumele necesare în conformitate cu prevederile legale şi ale prezentului contract de finanţare»” a menţionat Cătălin Nechifor.

El consideră că dacă Guvernul PNL Ludovic Orban desfiinţează acest instrument prin abrogarea OUG 114/2018, primarii care au semnat contractele şi care au angajat firme de construcţii pentru realizarea obiectivelor vor fi nu doar îndreptăţiţi, dar şi obligaţi să acţioneze în judecată Guvernul, pentru că nu vor avea capacitatea financiară să susţină implementarea proiectelor.

„Pe cale de consecinţă, solicit premierului Orban să analizeze foarte atent această situaţie, cred că este obligatorie verificarea contractelor semnate, dacă respectă toate aspectele de legalitate şi condiţiile specifice ce decurg din prevederile OUG 114/2018, dar în situaţia în care primăriile au semnat cu bunăcredinţă este obligatorie identificarea celei mai bune soluţii, inclusiv preluarea la PNDL, pentru a putea asigura atât buna funcţionare, cât şi buna execuţie a proiectelor care se dovedesc într-adevăr că sunt de dezvoltare locală durabilă” a conchis Cătălin Nechifor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: