În cadrul POIM

Gaze naturale cu finanţare europeană nerambusabilă în cartierul Europa din municipiul Suceava

Alimentarea cu gaze naturale a cartierului pentru tineri Europa de pe Dealul Tătăraşi al municipiului Suceava ar putea să se facă printr-un proiect cu finanţarea europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM).

„Ţinta noastră este să aducem gazul metan în cartierul de pe Dealul Tătăraşi. În acest sens, vom depune un proiect cu fonduri europene pentru extinderea reţelelor în cartierul Europa” a anunţat, ieri, primarul Ion Lungu.

Cu bani din bugetul local, Primăria Suceava amenajează reţeaua rutieră, reţelele de alimentare cu apă, reţele de canalizare, precum şi reţele de alimentare cu energie electrică pe Dealul Tătăraşi, unde, în 2012, au primit loturi de câte 300 mp fiecare, 142 de persoane cu vârsta de până la 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori un teren proprietate personală pretabil la ridicarea unei case. Edilul-şef a ţinut să reliefeze că Primăria Municipiului Suceava face apel la finanţarea europeană deoarece compania de gaze naturale nu susţine investiţii în cartiere de locuinţe individuale, întrucât acestea sunt considerate nerentabile. „Legislaţia a fost modificată, permiţându-ne să facem aceste colaborări cu operatorii de gaze naturale.

Primăria acceptă toate solicitările din municipiul Suceava, mai ales că studiile făcute de E.ON Gaz spun că aceste investiţii sunt nerentabile pentru un cartier nou de case. Compania în cauză cere Primăriei să plătească o parte covârşitoare a investiţiei, spre deosebire de blocuri, la care, într-adevăr, rentabilitatea este mare” a punctat Lungu, precizând că în derulare sunt cinci asemenea contracte de asociere cu compania de gaze naturale şi de cofinanţare a proiectelor de extindere.

De menţionat este faptul că, în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la colaborarea cu E.ON Gaz pentru extinderea reţelelor în Burdujeni-sat, Ion Lungu declarând, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv cea aferentă cofinanţării de la bugetul local.

În martie 2017, Primăria Suceava s-a asociat cu Delgaz „Moldova”, în vederea extinderii alimentării cu gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi Tineretului. Potrivit hotărârii de consiliu local, Delgaz se angaja la realizarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale, cu redimensionarea conductei existente, efortul financiar al Primăriei Suceava, „în faza de prestudiu de fezabilitate”, fiind de 4,97 milioane de lei. Pe de altă parte, de evidenţiat este că, pentru 25 de beneficiari de pe strada Cernăuţi, a fost cheltuită suma de 194.452 de lei, Primăria suportând 95% din total, iar Delgaz Grid venind cu o cofinanţare de doar 5%, pe motiv că „investiţia nu este eficientă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: