Un punct de vedere

Vorbe frumoase şi promisiuni

Orice ieşire pe posturile tv a liberalilor înseamnă vorbe şi iar vorbe! Cred că voturile care i-au adus în fruntea Ţării nu s-au acordat pentru astfel de exprimări frumoase, promisiuni mari şi mereu „greaua moştenire” lăsată de PSD. O astfel de conduită politică conduce mai departe la compromiterea cuvântului „politică” şi, ce păcat!, şi a politicienilor. Are mare dreptate epigramistul Emil Ianuş care spune: „Unui parlamentar-om de cultură: Abia ce deschide gura/ Câte un parlamentar/ Că îi şi ghicesc cultura (obţinută la hectar)”.

Oamenii ar trebui să ştie ce cuprinde programul de guvernare al Guvernului Ludovic Orban, datele la care aceste măsuri vor fi îndeplinite şi care sunt instituţiile şi eventual oamenii care răspund de punerea în practică a acestor măsuri. Suntem obosiţi de generalităţi, de promisiuni şi de transferul abil al responsabilităţilor mereu pe alţii. Ca şi cum înainte de a fi deputat sau senator oamenii aceştia ar fi urmat un curs de specializare în a fi mereu lângă realităţi, în a folosi amânarea sau evitarea adevărului şi localizarea acestuia.

De-a lungul anilor, activitatea deputaţilor şi senatorilor, în loc să devină mai eficientă, activă şi mereu pusă în slujba cetăţeanului român, aceasta coboară continuu. Spun astfel comparând mandatul 1996-2000 în care am fost ales deputat PDSR de Suceava cu ceea ce se întâmplă astăzi în Camera Deputaţilor şi în Senat. Nu mai iau în calcul faptul că săptămâna în Parlamentul României s-a redus la 2-3 zile şi uneori numai dimineaţa! Cred că s-ar impune măsuri de supraveghere şi control a activităţii senatorilor şi deputaţilor de către reprezentanţi autentici ai alegătorilor, până la revenirea la normalitate.

Necesare ar fi şi întâlnirile periodice ale aleşilor cu alegătorii şi în care să facă fiecare parlamentar un fel de dare de seamă pentru o anumită perioadă de timp.

Fiecare parlamentar are unul sau mai multe birouri parlamentare, în care sunt angajaţi consilieri remuneraţi din bugetul statului. Despre activitatea unor astfel de birouri şi cu deosebire ale parlamentarilor de la guvernare aflăm puţin sau foarte puţin. Democraţia a devenit mai scumpă prin tot felul de indemnizaţii şi sporuri, fără a fi însoţite de îmbogăţirea activităţii în slujba cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite. Singurele activităţi promovate şi susţinute de parlamentarii din zilele noastre sunt adversităţile, controversele şi acuzaţiile reciproce preluate minuţios şi necesar de presa locală.

În locul verbelor cu efect în viaţa oamenilor – „am făcut, am propus, am susţinut, am iniţiat” – la noi sunt doar verbe privind relaţiile dintre cei de la Putere şi cei din Opoziţie – „a declarat, a acuzat, a calomniat, a dat în judecată”. O astfel de activitate politică devenită acum dominantă nu numai că nu foloseşte cetăţeanului de rând, dar înrăutăţeşte relaţiile şi comunicarea dintre români. Or, această situaţie devine un mare rău social când comunităţile locale urbane şi rurale nu-şi întemeiază activităţile pe comunicare, înţelegere şi conlucrare. Nu uităm că astfel de relaţii pot deveni modele pentru copii şi tineri şi, deci, există riscul de a se perpetua şi în anii viitori. Cândva, astfel de situaţii privind relaţiile dintre semeni erau la noi doar accidentale; acum începe un fel de generalizare şi asta înseamnă ceva grav pentru anii care vin. Credem că ar fi necesar să intervină, pe lângă autorităţile administraţiei locale şi şcolile, căminele culturale, asociaţiile nonguvernamentale, care să promoveze buna înţelegere, comunicare şi conlucrare între toţi cetăţenii şi în toate problemele vieţii publice. Aceasta este esenţa frumuseţii morale a unei localităţi. Şi noi avem multe astfel de comunităţi pe care trebuie să le păstrăm aşa cum sunt acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: