Drama lui Alexei

Dorinţa de putere a oamenilor nu are margini, cu toate că toţi ştim că nu suntem nemuritori pe acest pământ. Pentru efemera putere, de-a lungul istoriei, oamenii politici au minţit, şantajat, trădat, iar la momentul oportun şi-au eliminat adversarii cu „muşcătura cobrei regale”.

Pentru a-şi îngrozi opozanţii, oamenii politici au recurs la diferite metode şi mijloace: otrăvirea, tăierea capului, strangularea, mutilarea, arderea pe rug, îngroparea de viu, jupuirea, tragerea în ţeapă, înecarea, iar mai nou, împuşcarea.

În procesul de eliminare a adversarilor, cei doritori de putere nu au ţinut cont dacă au de a face cu foşti prieteni, soţie, fii, fiice sau rude apropiate. Toţi au fost luaţi la grămadă, netezindu-le drumul spre tronurile mult visate, dar udate din belşug cu mult sânge nevinovat.

Puteţi găsi exemple de înlăturare a rivalilor începând cu antichitatea şi terminând cu contemporaneitatea. Cei care s-au cocoţat la putere au strigat în gura mare că ne-au salvat din sclavie, uitând de fapt să ne spună că au schimbat doar lanţul.

Recent, am lecturat cartea „Petru cel Mare”, a lui Massie R. K., apărută la Londra în 1981. Lucrarea oferă zeci de exemple, precum şi modalităţi de eliminare a adversarilor politici în Imperiul Rus.

Cel mai mult m-a impresionat sfârşitul tragic al ţareviciului Alexei Petrovici, fiul ţarului Petru cel Mare.

A-l considera pe Petru cel Mare un credincios care punea în practică preceptele religiei creştine ortodoxe ar fi prea mult!

Petru cel Mare şi-a organizat prietenii în „Cel mai beţiv sinod al nebunilor şi măscăricilor”, ale cărui conclavuri luau forma unor reprize de beţie şi parodiere a ritualului ortodox, scandalizându-i pe credincioşi. Ba mai mult, credincioşii erau convinşi că Petru cel Mare era Anticristul.

Alexei Petrovici s-a născut din prima căsătorie a ţarului Petru cel Mare cu Evdochia Lopukhina. Alexei nu a avut înclinaţii spre viaţa militară, aşa cum a avut tatăl său, ce organiza bătălii simulate încheiate cu răni grave şi uneori cu victime umane.

I s-a încredinţat funcţia de guvernator al Moscovei, funcţie care nu l-a impresionat, „el adâncindu-se în lecturi religioase, consum de alcool şi într-o intensă viaţă amoroasă ce l-a scandalizat pe ţar.

S-a căsătorit de timpuriu cu Charlotte Christina de Brunswick-Wolfenbutel, ce i-a dăruit o fiică, Natalia (1714). În 1715 Charlotte Christina decedează, iar Alexei îşi va lua o amantă din nobilimea rusă, Afronisia. Conflictul dintre Petru cel Mare şi Alexei este determinat de comportamentul ţareviciului, care este ameninţat cu dezmoştenirea şi trimiterea lui la mănăstire.

Acest fapt reiese din scrisoarea pe care Petru cel Mare i-a adresat-o lui Alexei: „Îmi amintesc de apucăturile tale proaste şi de încăpăţânarea ta. De câte ori te-am certat ba, mai mult, te-am şi bătut? … Nu s-a lipit nimic de tine; nici o schimbare; totul a fost inutil, fără sens. Nu vrei să faci altceva decât să te distrezi acasă, unde totul a mers pe dos. … Ce se va alege din toate acestea, nu numai pentru tine, dar şi pentru imperiu? Gândindu-mă la acestea cu inima plină de tristeţe şi dorind cu disperare să pot face ceva ca să te schimb, consider că este de datoria mea să îţi scriu acest ultim testament şi să mai aştept un timp să te schimbi cu toată sinceritatea. Dacă nu vei face nimic, te previn că te voi şterge din testament, te voi trata ca pe membru gangrenat, voi uita că eşti singurul meu fiu. Nu este o ameninţare fără temei. Să fii sigur – şi Dumnezeu îmi este martor – că voi face ce spun. Pentru ţara mea şi pentru poporul meu nu m-am cruţat. Încă mai sunt gata să mă sacrific. De ce aş cruţa un neisprăvit? Mai degrabă m-aş încrede într-un străin decât într-un neisprăvit din sângele meu.”

Aşadar, conflictul dintre ţar şi fiul său izbucneşte datorită incapacităţii lui Alexei Petrovici de a se ridica la nivelul unui viitor conducător al Imperiului Rus. Petru cel Mare nu vede în Alexei un conducător care să îi continue planurile sale de modernizare şi dezvoltare a Rusiei, ba mai mult, îşi consideră fiul un neisprăvit. Petru cel Mare pune mai presus de fiul său soarta Rusiei şi a poporului său.

Temându-se de ameninţările ţarului, Alexei împreună cu Afronisia fug la Viena şi mai apoi la Neapole, în Italia. Enervat de fuga ţareviciului, Petru cel Mare trimite pe urma fugarului câţiva oameni de încredere, care folosind tortura îl obligă pe Alexei să se întoarcă în Rusia, unde a fost forţat să renunţe public la coroană.

Crezând că fuga lui Alexei face parte dintr-un complot, Petru cel Mare a înfiinţat un nou departament, Cancelaria Secretă, în scopul investigării cazului şi anihilării opoziţiei. Torturat, Alexei a dat numele a 50 de oameni ca fiind „complicii” lui, printre care se număra şi mama sa, Evdochia. Alexei a fost obligat să asiste la executarea câtorva dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui; Evdochiei i-a fost cruţată viaţa, însă a fost trimisă la mănăstire.

Cel mai mult rău îi face lui Alexei amanta sa, Afrosinia, care în urma torturilor la care a fost supusă a declarat că Alexei spunea: „dacă voi ajunge ţar, voi duce o politică contrară celei promovate de Petru cel Mare”.

Această declaraţie a amantei a pus capăt anchetei. Ţareviciul Alexei a fost torturat cu sălbăticie din porunca lui Petru cel Mare şi condamnat la moarte. A fost ucis în închisoare, însă comunicatul privind moartea sa menţiona că decesul a survenit în urma unui atac cerebral ce a avut loc la 15 iunie 1718.

Aşadar, ţareviciul Alexei a fost ucis din raţiuni de stat, ţarul Petru cel Mare fiind autorul moral al uciderii propriului fiu. Uciderea ţareviciului Alexei l-a marcat pe Petru cel Mare până la moarte, moment în care nu a fost capabil să-şi desemneze moştenitorul la tronul Imperiului Rus. (Prof. CONSTANTIN TÂRZIU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: