Bradul argintiu

Bradul argintiu (Abies alba) este un brad originar din Europa, din Munţii Pirinei sau din Normandia. Acest arbore atinge înălţimea de aproximativ 40-50 metri şi o grosime a trunchiului de până la 3,8 metri.

Bradul argintiu a fost prima specie folosită ca pom de Crăciun în ţările europene. Datorită faptului că bradul argintiu lipseşte din pepinierele româneşti, date fiind costurile mari, acesta a fost înlocuit la noi, în România, cu bradul alb.

Bradul alb este cunoscut şi preţuit pe aceste meleaguri încă de pe vremea dacilor şi a romanilor. În cele mai multe localităţi montane din zona Bucovinei este numit „brad” sau „brad alb”.

Scoarţa bradului alb şi argintiu, datorită faptului că este bogată în tanin şi răşină, este utilizată în industria chimică şi medicală. Vârfurile tinere ale ramurilor şi conurile verzi sunt folosite în scopuri terapeutice.

Bradul argintiu este un arbore mai atrăgător în comparaţie cu bradul alb, acesta păstrându-şi cetina o mai lungă perioadă de timp în casele noastre.

Bradul alb este moştenit la noi în ţară încă de vremea geto-dacilor şi reprezintă totodată un element fundamental al culturii populare şi arhaice româneşti.

Cu toate că speciile de brad la noi în ţară sunt pe cale de dispariţie, acest arbore ornamental nu trebuie să lipsească din casele noastre la această Sfântă sărbătoare a Crăciunului. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: