Un ţar trufaş şi crud

Naşterea lui Ivan cel Groaznic (1530-1584) este învăluită de blestemul patriarhului Ierusalimului.

Când Vasili al III-lea s-a despărţit de Solomonia Saburova ca să se căsătorească cu Elena Glinskaia, patriarhul Ierusalimului a aruncat un blestem asupra marelui cneaz: „Dacă înfăptuieşti acest lucru rău, vei avea un fiu rău. Poporul tău va cădea pradă terorii şi lacrimilor”.

Din căsătoria marelui cneaz Vasili al III-lea cu Elena Glinskaia au rezultat cel cunoscut în istorie sub numele de Ivan cel Groaznic şi fratele său, Iuri.

Richard Chancellor, călător englez în Rusia, ni-l descrie pe Ivan cel Groaznic: “avea un fizic impresionant, fiind înalt de aproape 1,80 m, bine clădit, cu ochii cenuşii, păr castaniu şi nas acvilin. Stătea trufaş pe tronul lui împărătesc, având pe cap o coroană de aur… Se vedea o maiestuozitate în înfăţişarea lui potrivită măreţiei rangului.”

Unele izvoare istorice menţionează că încă de la vârsta de 15 ani Ivan avea o fire violentă, bătând oamenii în timpul nopţii pe străzile Moscovei sau omorând câinii pe care îi arunca din turnurile Kremlinului.

Ivan cel Groaznic a fost încoronat şi uns ca „Ţar al întregii Rusii” în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Kremlin, în 1547.

În cei 37 de ani de domnie a pus bazele Imperiului Rus prin cucerirea Hanatului Kazanului şi Hanatului Astrahanului. În urma războiului Livonian, Rusia îşi asigură accesul la Marea Baltică prin cucerirea oraşului Narva, de la gura râului Neva. A avut în intenţie şi cucerirea Hanatului Crimeei, dar încercările de înfrângere a tătarilor s-au soldat cu eşecuri.

În lunga sa domnie, Ivan cel Groaznic a înfăptuit numeroase reforme care au permis transformarea Rusiei într-o putere europeană.

Astfel, amintim promovarea demnitarilor în funcţii după merit, indiferent de clasa socială, crearea unui Tribunal al petiţiilor, care să rezolve reclamaţiile şi plângerile claselor de jos, înfiinţarea Adunării Pământului (Zemski Sobor), prin care era limitată puterea marii boierimi, înfiinţarea sistemului poştal, înfiinţarea departamentelor de Finanţe şi Afaceri Externe, elaborarea unui nou cod juridic (Sudebnik), prin care condamna corupţia judecătorilor, colectorilor de taxe şi guvernanţilor, înfiinţarea corpului streliţilor (prima armată permanentă a Imperiul Rus), înfiinţarea Consiliului Stoglav, care hotăra stilurile tradiţionale de pictare a icoanelor şi muzica bisericească, înfiinţarea Opricinina, instrument menit să-i distrugă pe boieri, înlocuindu-i cu oameni devotaţi lui Ivan cel Groaznic etc.

Lunga domnie este presărată şi de crime înfiorătoare, înfăptuite din porunca lui Ivan cel Groaznic. Vor cădea victime printre alţii Mitropolitul Filip, Vladimir Andreevici, guvernatorul din Stariţa, 116 locuitori de frunte ai Novgorodului, ucişi cu bestialitate în Piaţa Roşie prin scufundare alternativă în apă clocotită şi rece, 121 de mari boieri şi comandanţi militari ucişi prin sfâşiere de către opriciniki şi mulţi alţii. La un moment dat şi Ivan cel Groaznic s-a îngrozit de crimele înfăptuite, scriindu-i reginei Angliei, Elisabeta I, să-i acorde azil politic în caz de nevoie.

Un loc aparte în viaţa acestui ţar îl ocupă viaţa de familie. Ivan cel Groaznic a fost căsătorit de şapte ori: cu Anastasia Romanovna, Kucnei Maria, Marfa Sobakina, Ana Koltovskaia, Ana Vasileikova, Vassilissa Melentieva, Maria Nagaya.

Cu siguranţă, patru dintre ele au fost otrăvite cu săruri de mercur, considerate la vremea respectivă leac împotriva sifilisului şi leprei. Cu alte două, acuzate de adulter, Ivan cel Groaznic a fost mai indulgent, exilându-le la mănăstire, unde au fost obligate ca zilnic să se roage mai multe ore pentru iertarea păcatelor”.

Singura soţie care i-a supravieţuit a fost Maria Nagaya, de origine tătară, cu care a avut un fiu, Dimitri.

Întrucât biserica ortodoxă nu aprobase ultimele trei căsătorii ale ţarului, fiul lui Ivan cel Groaznic şi al Mariei Nagaya, Dimitri, era nelegitim din punct de vedere canonic. Prin urmare, conform cutumelor vremii tronul revenea lui Feodor Ivanovici, fiul lui Ivan cel Groaznic din prima căsătorie, cu Anastasia Romanovna.

Relaţiile dintre Ivan cel Groaznic şi fiul său Dimitri erau foarte încordate. Ţarul fusese împotriva primelor două soţii ale fiului său, pe care le exilase la mănăstire şi nu avea prea multă simpatie nici pentru a treia, Elena Şeremetieva.

În 1581, nora lui Ivan cel Groaznic era însărcinată. Într-o zi ţarul a intrat în apartamentele ei şi a constatat că nu purta veşmintele indicate de biserică pentru femei aflate în starea ei.

Într-un acces de furie, a aruncat-o la pământ cu o lovitură şi a început să o izbească cu picioarele. Auzindu-i strigătele, Dimitri a sărit în ajutorul ei, dar tatăl l-a lovit cu bâta îmbrăcată în fier pe care o purta întotdeauna asupra sa şi i-a fracturat craniul. Ţareviciul a murit după câteva zile, Elena Şeremetieva a pierdut sarcina şi a murit şi ea la scurt timp după aceasta. Aceste evenimente l-au lăsat pe bună dreptate pe Ivan chinuit de remuşcări.

Una din relatările loviturii fatale a lui Ivan cel Groaznic asupra fiului lui menţionează că Boris Godunov era de faţă cu acea ocazie şi că a încercat să-i ia apărarea ţareviciului.

Trebuie să semnalez faptul că Ivan cel Groaznic dorea în 1582 să o trimită pe Maria Nagaya la mănăstire şi să se căsătorească cu Lady Mary Hastings, verişoara reginei Elisabeta I a Angliei şi fiica contelui de Hutington. Elisabeta nu a dorit să-şi sacrifice verişoara intereselor militare şi comerciale ale Rusiei.

 Pisemski, trimisul lui Ivan cel Groaznic în Anglia, a primit răspunsul că Lady Mary rămăsese grav desfigurată în urma varicelei şi era suferindă. Nu i s-a permis lui Pisemki să o vadă până în 1583. El l-a informat mai târziu pe Ivan cel Groaznic că Lady Mary era “înaltă, zveltă şi frumoasă”, ceea ce l-a făcut pe ţar să turbe de mânie.

La începutul anului1584 ţarul s-a îmbolnăvit grav. Ivan cel Groaznic a convocat un grup de 60 de astrologi ca să-i prezică data exactă a morţii. I s-a spus că va muri pe 18 martie 1584 – lucru care s-a adeverit şi astfel astrologii nu au mai fost arşi de vii. A fost înmormântat în Catedrala Arhanghelului Mihail, lângă fiul căruia îi luase viaţa.

Prof. CONSTANTIN TÂRZIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: