Teatru la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca

În ajun de Moş Nicolae, membrii Asociaţiei Un concept LUNA au pregătit o altfel de surpriză rezidenţilor Căminului pentru Persoane Vârstnice Solca, o surpriză pusă la cale cu complicitatea dnei director Elena Repciuc. Actorul Cătălin Ştefan Mîndru s-a îmbarcat în aventura propusă de asociaţie, aceea de duce teatrul acolo unde nu a mai fost niciodată. Astfel, în sala de primire a oaspeţilor s-a jucat spectacolul „Cum am mâncat un câine”, de Evgheni Grişkoveţ.

Cu mult înainte de ora anunţată pentru începerea spectacolului, holurile căminului fremătau de nerăbdarea şi entuziasmul spectatorilor care aşteptau să trăiască această experienţă. Unii mai timizi, alţii mai îndrăzneţi au păşit în încăperea în care în mod normal primesc vizitele celor dragi. Spaţiul părea că a căpătat o altă însemnătate, o altă dimensiune, una învăluită în necunoscut şi mister. S-au aşezat, au aşteptat curioşi să înceapă spectacolul. Unii nu ştiau la ce să se aştepte, alţii bănuiau. Ochii care văzuseră atâtea în viaţă nu s-au mai desprins de la imaginile pe care Cătălin Ştefan Mîndru le picta cu gesturi, cuvinte şi multă emoţie. I-a smuls din monotonia unei realităţi nu tocmai vesele şi i-a condus într-o călătorie cu peripeţii până pe Insula Rusească şi înapoi.

„Unul dintre motivele pentru care am înfiinţat asociaţia a fost dorinţa de a putea oferi bucuria pe care ţi-o dă experienţa unui spectacol, dorinţa de împărtăşi bucuria teatrului celor care nu au şansa să o trăiască altfel. În acest sens avem două proiecte în perspectivă, unul care vizează căminele pentru persoanele vârstnice şi un altul care vizează şcolile din mediul rural. Acest prim spectacol ce a avut loc la Căminul pentru Persoane Vârstnice Solca înseamnă pentru noi foarte mult, e acel prim pas care de obicei e şi cel mai greu.”

Când vorbim despre categorii defavorizate din punct de vedere cultural, despre statistici, despre numere, despre câţi oameni au sau nu acces la actul cultural, cel mai adesea nu ne implicăm emoţional. Analizăm la rece, discutăm, dăm verdicte şi cădem cu toţii de acord că avem nevoie de cultură şi de beneficiile acesteia. Şi ar fi bine, dacă toate acestea ar duce undeva. Dacă fiecare dintre noi ar face ceva în sensul ăsta. Dacă dăm la o parte perdeaua de cuvinte pretenţioase rămâne faptul că o categorie sau alta este formată din oameni, oameni ca noi toţi, cu griji, cu frici, cu nevoi. În ceea ce priveşte căminele pentru persoane vârstnice, rezidenţii acestora sunt dintre cei mai norocoşi. Au un acoperiş deasupra capului, au o masă caldă, au parte de îngrijire, sunt protejaţi, cineva se ocupă de ei. În siguranţa căminului formează un nou tip de familie, o familie improvizată care o substituie pe cea naturală.

Aceşti bunici din căminele pentru vârstnici au nevoie de atenţie, au nevoie de recunoaştere, au nevoie să-şi amintească ce înseamnă să contezi pentru cineva şi au nevoie să-şi măsoare zilele în altceva decât orele mesei şi orele la care trebuie să-şi ia medicamentele.

Dacă cineva ne-ar lua telefoanele şi internetul ne-am da seama cât de singuri suntem şi câtă nevoie reală avem de celălalt. Bunicii aceştia nu au telefoane, nu scrolează pe reţele de socializare. Bunicii aceştia se uită cu speranţă la poartă, poate vine cineva cu care să schimbe o vorbă. Ţi se uită în ochi şi privirea lor iscoditoare răscoleşte tot. Sinceritatea din ochii lor este tăioasă şi cere sinceritate. Dacă îşi pleacă privirea, ştii că nu te-au crezut, ştii că au înţeles ceea ce n-ai fi vrut să înţeleagă. Nu te ceartă, nu-ţi scot ochii, nu-şi permit luxul acesta. Pleacă privirea şi te iartă. Privirea lor caută, te caută pe tine cel dincolo de mască, de convenienţe.

„Primirea şi despărţirea au fost mai mult decât impresionante. «Mulţumim din suflet!», «Să mai veniţi!»,«Ne-a plăcut mult!»,«Să nu ne uitaţi!», «Mai vrem!», «Vă aşteptăm!» au fost cuvintele cu care ne-au condus până la ieşire. Noi nu ne dădeam duşi şi ei nu păreau că vor să se desprindă de noi. Ne-au mulţumit prin privirile neclintite cu care l-au urmărit pe Cătălin, ochii lor şi îmbrăţişările au spus mai multe decât ar fi putut spune nişte cuvinte. Am trăit nişte emoţii pe care cu greu le-am stăpânit, cu greu le-am desluşit. Un amestec de bucurie, tristeţe şi speranţă ne-au confirmat că demersul nostru trebuie continuat şi multiplicat.”

Asociaţia Un concept Luna a deschis un drum cu acest proiect de a duce teatrul în locuri în care oamenii au nevoie de el.

„Asociaţia Un concept LUNA s-a născut din dorinţa de a contribui la crearea lumii pe care ne-o dorim. Ne dorim o lume în care educaţia, cultura, arta să devină priorităţi şi să fie accesibile pentru toată lumea. Ne dorim o lume în care artiştii, creatorii să fie valorizaţi şi recunoscuţi pentru contribuţia adusă umanităţii şi să devină modele. Ne dorim ca educaţia, cultura, arta să fie bazele dezvoltării societăţii.” Asociaţia Un concept LUNA are ca misiune să aducă artiştii în mijlocul comunităţii, să ofere perspective noi, să deschidă dialogul; să sprijine artiştii, să-i promoveze şi să le ofere un loc unde să se exprime, să se dezvolte, să cerceteze, să contribuie la dezvoltarea comunităţii; să creeze oportunităţi, instrumente pentru ca artiştii să se întâlnească cu publicul şi să se descopere reciproc; să ofere categoriilor defavorizate cultural (şi nu numai) şansa să descopere importanţa şi bucuria artelor prin activităţi specifice (spectacole lectură, spectacole de teatru, concerte, ateliere, conferinţe, dezbateri etc); să faciliteze accesul la educaţie, cultură, artă.

„Credem în puterea exemplului, în puterea lui «Împreună». Credem în implicare, în puterea fiecărui individ de a contribui la crearea lumii pe care ne-o dorim. Credem în egalitatea de şanse şi libertatea de exprimare. Credem că prin actul artistic se pot pune întrebări şi găsi răspunsuri.”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: