Gala „Descoperă Nord-Est”

Gala „Descoperă Nord-Est”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, a ajuns  la cea de-a IV-a ediție anul acesta şi este o manifestare complexă și ambițioasă, dedicată dezvoltării Regiunii de Nord-Est a României ca destinație turistică de excelență, prin consolidarea colaborării diferitelor paliere de factori interesați, din sfera publică și privată. Coorganizatorul evenimentului este  SC Cotnari SA, iar partenerii tradiționali sunt Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași şi Asociația Culturală Euro-Est Alternativ.

Gala „Descoperă Nord-Est”, ediția 2019, va avea loc în data de 12 decembrie 2019, intervalul orar 11.30 – 20.00, la Palatul Culturii din Iași, o locație simbolică pentru Moldova, regiunea istorică a României.

Manifestarea este extrem de ampla si va cuprinde două evenimente.

Conferinţa „Patrimoniul Cultural Regional, oportunitate pentru dezvoltarea economică durabilă”, dedicată actorilor regionali implicaţi in sectorul turistic, ce promovează şi fructifică potenţialul patrimoniului cultural material și imaterial al acestei regiuni. Conferinţa va asigura cadrul schimbului de experiență între specialiști în domeniul turismului și patrimoniului cultural, prin prezentarea unor modele de bună practică din Romania, Italia şi Republica Moldova și identificarea în parteneriat a unei perspective viabile pentru dezvoltarea și promovarea destinațiilor din Regiunea Nord-Est în cadrul unui proiect comun, integrat – denumit „Descoperă Nord-Est“.

Unul din obiectivele acestei conferinţe îl reprezintă instruirea continuă și asigurarea unui cadru de colaborare pentru experți în exploatarea durabilă a patrimoniului cultural în vederea dezvoltării şi promovării turismului. Speakeri cu un înalt nivel de expertiză vor susține prezentări și exemple practice pe tema managementului eficient al patrimoniului cultural de către organizațiile de management al destinației, promovării turismului, dezvoltării unui brand turistic, proiectelor cu finanțare nerambursabilă, organizării evenimentelor, turismului gastronomic, de aventură, rutelor culturale. Conferinţa face parte din proiectul SHARE – Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe”, finanțat prin Programul INTERREG EUROPE prin care s-a elaborat Planul Regional de Acțiune pentru Promovarea și Protejarea Patrimoniului Cultural în Regiunea Nord-Est. Planul conţine peste 60 de noi iniţiative în domeniul patrimoniului cultural ce vor fi implementate de către municipiile reşedinţă de judeţ implicate în proiect, bazate pe studii de caz, modele de bună practică, un sondaj de opinie aplicat la nivel regional pe mai mult de 1500 de turişti, rezidenţi şi firme relevante, precum şi un studiu de benchmarking privind politicile şi instrumentele existente în domeniu.

„Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural”. Gala reprezintă în plus un manifest pentru „Unitatea în diversitate”, motto-ul Uniunii Europene, îndemnând la cunoașterea și prețuirea patrimoniului național și a acelor trăsături care ne fac unici în context european. Această secţiune va consta într-o conferință pe teme de turism in care se va prezenta oferta turistica a asociaţiilor din regiunea Nord-Est, un atelier de lucru și o premiere a celor mai activi promotori ai turismului din Regiunea Nord-Est. Gala Turismului are ca obiectiv constituirea unui spațiu de dezbatere, în care vom colabora în vederea creionării unei strategii integrate de promovare a regiunii, prin identificarea principalelor avantaje competitive și circuite turistice, având ca scop final conturarea unui brand regional puternic și competitiv. Prin această acțiune vor fi recunoscute eforturile promotorilor turismului regional și vom celebra valorile patrimoniului cultural într-un moment festiv, de bilanț, oportun pentru planificarea direcțiilor de dezvoltare a turismului regional.

Această ediție urmărește consolidarea unui parteneriat regional prin înlesnirea colaborării între stakeholderi din industria HORECA din întreaga regiune, reprezentanți ai administrației publice locale, centre și instituții de cultură, reprezentanți ai mediului academic, organizații și asociații care activează în domeniul turismului și patrimoniului cultural, precum și mass-media locală, regională și națională. „Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural” va fi finanțata prin proiectul Centrul EUROPE DIRECT 2018-2020/17, beneficiind de sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Centrată pe formarea și perfecționarea continuă a specialiștilor și a parteneriatelor din turism, Gala „Descoperă Nord-Est” a perfecționat un format complex ce constă într-o conferință la nivel înalt, cu lectori experți în turism, urmată de sesiuni de lucru și networking.

Din dorința de a oferi recunoașterea cuvenită actorilor regionali care, prin activitatea desfășurată, își aduc aportul la dezvoltarea turistică a nord-estului României, evenimentul prilejuiește gala de premiere a organizaţiilor sau companiilor care promovează turismul şi care au derulat proiecte de succes în anul 2019.

Un rol important în manifestare îl va avea expoziția de gastronomie moldovenească, ca element de patrimoniu cultural extrem de important pentru turism. Expoziţia se va desfăşura în doua momente:

 > un moment în stil tradiţional, organizat de producătorii locali şi gospodarii Asociaţiei de Promovare a Văii Şomuzului, de SC Raitar SRL Suceava, Asociaţia Valea Ozanei, Pensiunea agroturistică La Moşie Nemţisor Neamţ şi SC „Nea Ion Măcelaru” Târgu Neamţ.

> o expoziţie a bucătarilor profesionişti care au inclus meniu traditional moldovenesc în restaurantele în care lucrează. Expoziţia va fi coordonată de dna dr. Iulia Dragut, preşedinta Asociaţiei Culturale Euro-Est Alternativ, împreună cu bucătarii profesionişti (Gigi Fedeleş, Huţanu Liviu, Ionuţ Antohi, Liviu Ţurcanu, Lupu Andrei, Neculai Ciulu, Remus Iascu, Romeo Lucian Smith, Rusu Codruţ, Savin Ciprian,  Adrian Cojocaru, Adrian Lucian Şipoteanu, Agape Constantin, Alexandru Sbancu, Constantin Cretu, Cristi Zamfir, David Ioan, Dragos Andrei Bani, Elena Pădurariu, Mihaela Ulman, Catalin Saveliu) de la restaurantele din Iaşi (La Castel, Centrul Vechi, Cavalerul Medieval, Gustar, Zaria, Red Cube).

În încheierea acestei ediții, va avea loc un spectacol cu momente artistice reprezentative, ilustrând tradiții, obiceiuri și valori autentice naționale. Spectacolul va fi oferit de Ansamblul Floricica de la Munte al Centrului de Cultură şi Arte Carmen Saeculare, Neamţ, şi de Ansamblul Străjerii din Dolheşti al Primăriei din Dolheştii Mici, Suceava. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: